Első osztályú informatikusok Miskolcon

Akt.:
A nyertes csapat
A nyertes csapat
Miskolc – Szuperszámítógépükkel kerültek a világ élmezőnyébe a Miskolci Egyetem informatikushallgatói.

A hír akár tavalyi is lehetne, hiszen már a 2015-ös megmérettetésen is az élvonalban – a legjobb 16 csapat között – szerepeltek, de az idén sikerült még jobb eredményt elérniük a Kínai Asia Student Supercomputer Challenge versenyen.

Ezúttal a rangos „First Class Award”, azaz az első osztályú díjat hozták el. A versenyre 175 csapat nevezett be, közülük kerültek a miskolciak a legjobb 16-ba. Dr. Vincze Dávid, a csapat vezetőoktatója elmondta: a döntőbe 11 kínai, egy szin­gapúri, egy amerikai, egy orosz csapat és a Miskolci Egyetem versenyzői jutottak be. A hazai csapat öt hallgatóból és egy vezetőoktatóból állt: Flaskó László, Klusóczki Dávid, Kovács Gábor, Soós Róbert harmadéves mérnök-informatikus hallgatók, Palkó Dániel elsőéves mesterszakos mérnök-informatikus, a csapat vezetőoktatója pedig dr. Vincze Dávid, az Informatikai Intézet adjunktusa volt.

„A versenyen egy mini szuperszámítógépet kellett építenünk, mind a hardver-, mind a szoftverkörnyezet kialakításával, majd ezen kellett futtatni a megfelelő alkalmazásokat, a zárónapon pedig a zsűri előtt kellett prezentálni az elért eredményeket” – ismertette a csapatvezető. Hozzátette: a szuperszámítógépek jelentősége egyre növekszik, így a Miskolci Egyetemen is tervezik egy új szakirány bevezetését.

Dr. Vincze Dávid kitért arra is, hogy a szuperszámítógépekre akkor van szükség, amikor a hagyományos gépek kevésnek bizonyulnak. „Ezeket a szupergépeket elsősorban időjárás-előrejelzéseknél, filmgyárakban, biológiai, fizikai kutatásokhoz, vagy éppen a vírusok terjedésének megfigyelésére lehet használni” – sorolta.

Európából is egyedüliként

Az intézménynek már van is két szuperszámítógépe, az egyik egy országos hálózat része, a másik saját, ezen gyakorolhatnak is a hallgatók – mondta dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja. Hangsúlyozta, az egyetemi gép másodpercenként nyolcmilliószor egymillió művelet elvégzésére képes.

„A Miskolci Egyetemen stratégiai jelentőséggel bír az informatikai képzés, a hallgatók eredményessége mellett ezt az is igazolja, hogy évről évre nő az informatikai képzésekre jelentkezők száma” – fogalmazott a kancellár.

Világraszóló eredménynek nevezte a Miskolci Egyetem hallgatóinak a kínai versenyen elért sikereit dr. Torma András, az intézmény rektora. Kiemelte, hogy az informatikushallgatók egyedüli hazai csapatként, sőt egyedüli európaiként kerültek az ázsiai verseny döntőjébe.

Statisztikai adatokat ismertetve elmondta, a felmérések szerint az egyetem oktatói kara kiváló, a hallgatók azonban rosszabb helyen szerepelnek a statisztikában. Ez utóbbi oka – a rektor szerint –, hogy relatíve kevés diák érkezik nyelvvizsgával az egyetemre, kevés vett részt középiskolai tanulmányi versenyeken. „De ha ezek az adatok, akkor hogyan lehetséges, hogy a hallgatóink mégis kiválóan, az élmezőnyben szerepelnek nemzetközi versenyeken? Azt gondolom, erre válasz a selmeci hagyomány és az egyetem campus jellege” – fogalmazott dr. Torma András.

ÉM-NSZR