Első nagymesterükre emlékeznek a magyar templomos lovagok a hétvégén

A Templomos Lovagrend első, francia nagymesterére emlékeznek a rend magyarországi tagjai szombaton Gyomaendrődön és vasárnap Budapesten. Az emléknap és a mise mindkét helyszínen nyitott az érdeklődők számára.

A Templomos Lovagrend Magyarok Preceptóriája két helyszínen emlékezik a hétvégén az első nagymester, a francia Jacques de Molay (zsákk dö molé) és társai 1314-es mártírhalálára. A templomosok március 17-én, szombaton délután egy órától emléknapot tartanak Gyomaendrődön, amelynek része egy emlékmise is három órától.
Másnap, március 18-án, vasárnap este 7 órától a budai Ciszterci Szent Imre Templomban tartanak ünnepi szentmisét. Mindkét esemény nyilvános és a lovagok a hagyományos, történelmi lovagi ruháikat fogják viselni. Az érdeklődőktől azt kérik, hogy ajánljanak fel egy tized rózsafüzért a történelem során ártatlanul kivégzett templomosok és Jacques de Molay nagymester lelki üdvéért – mondta a Független Hírügynökségnek Ungvölgyi János, a magyarországi templomos lovagok non-profit szervezete, a Templárius Alapítvány elnöke.

A Templomos Lovagrendet 1118-19-ben francia nemes lovagok alapították Jeruzsálemben a zarándokok és a Szentföld védelmére. A rend sok egyéb mellett a jelenlegi bankrendszer alapjait is lefektette, ezért jelentős vagyonra és befolyásra tett szert. Ez a tény zavarta Szép Fülöp francia királyt, aki a középkor legnagyobb koncepciós perét indította a Templomos Lovagrend ellen. Ennek következményeként V. Kelemen pápa 1312-ben jogellenesen feloszlatta a rendet, Jacques de Molay nagymester pedig két évvel később halt máglyahalált. A következő évszázadokban alakult, magukat “templomos lovagrendnek” nevező különböző szervezetek mind illegitimek voltak, mivel a működésükhöz szükséges egyházi jóváhagyást sohasem kapták meg. A Templomos Lovagrend 1979-ban alakult újjá Olaszországban és 1988-ban megkapta a Vatikán jóváhagyását is.

Az ősi Templomos Lovagrend már a XII. század második felétől jelen volt Magyarországon, és az 1990 évek közepe óta működik újjáalakult formájában. Jelenleg három commenda van itthon, valamint a Magyarok Praeceptoriájához tartoznak az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Szlovákiában élő magyarok is.