Első hivatalos információ a brit tengerészekről

Az iráni külügyminisztérium hétfő délután azt közölte a brit kormánnyal, hogy a pénteken elfogott 15 brit tengerész jól van, folyik a kihallgatásuk. Ez volt az első hivatalos iráni közlés azóta, hogy pénteken elhurcolták a katonákat. Geoffrey Adams brit nagykövet teheráni tárgyalásain csak annyit tudott meg a katonák hollétéről, hogy “valahol Irán területén” tartják őket őrizetben. […]

Az iráni külügyminisztérium hétfő délután azt közölte a brit kormánnyal, hogy a pénteken elfogott 15 brit tengerész jól van, folyik a kihallgatásuk. Ez volt az első hivatalos iráni közlés azóta, hogy pénteken elhurcolták a katonákat. Geoffrey Adams brit nagykövet teheráni tárgyalásain csak annyit tudott meg a katonák hollétéről, hogy “valahol Irán területén” tartják őket őrizetben.

Ibrahim Rahimpur, az iráni külügyminisztérium magas rangú tisztviselője megígérte, hogy szoros kapcsolatban marad a brit követséggel a fogvatartottak ügyében.

Teherán szerint a 8 brit tengerészt és 7 tengerészgyalogost illegális határátlépéssel is megvádolhatják, bár Nagy-Britannia és Irak is azt állítja, hogy a katonákat iraki felségvizekről hurcolták el az iráni egységek három nappal ezelőtt.

Az iraki külügyminiszter, Hosjar Zebari az ügy miatt felhívta iráni kollégáját, Manosar Muttakit, és elmondta, hogy a brit tengerészek a bagdadi kormány engedélyével és az ENSZ BT határozatának megfelelően teljesítettek szolgálatot iraki vizeken.

Nagy-Britannia, az Európai Unió (a német elnökség személyében) és Irak a brit alattvalók azonnali szabadon bocsátását követelte Teherántól.Sporthírek