kormányhivatal

2019.06.19. 16:00

Segítséget vár a kormány a hivataltól

Novák Katalin államtitkár volt a megyei államigazgatási kollégium vendége kedden.

Bájer Máté

Novák Katalin

Fotó: Kozma István

A kormány családpolitikája, akcióterve címmel tájékoztatta a kormányhivatal dolgozóit Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tegnap a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Államigazgatási Kollégium soron következő ülésén. A rendezvény Demeter Ervin kormánymegbízott köszöntőjével kezdődött, aki átadta a szót az államtitkárnak.

Demeter Ervin köszöntője | Fotó: Kozma István

Gazdasági növekedés

A kormány 2200 milliárd forintot tervez fordítani jövőre a családpolitikájára. Ennek az összegnek a kitermelését a magyar emberek munkájának köszönhető gazdasági növekedés teszi lehetővé, hangsúlyozta beszédében Novák Katalin.

„Nem azt szerettük volna elérni, hogy életperspektíva legyen segélyeken élni, hanem azt, hogy a munka legyen a lehetőség, azáltal tudják felnevelni gyerekeiket az emberek” – hangoztatta az államtitkár, aki szerint olyan intézkedéseket kell bevezetni, amik valóban segítik a családokat. Beszélt a kormány családvédelmi akciótervének pontjairól, mint amilyen a babaváró támogatás, a kiterjesztett csok, a jelzáloghitelhez nyújtott támogatások bővítése, a minimum négygyermekes anyák szja-mentessége, a nagycsaládosok autóvásárlási programja, a bölcsődei fejlesztések és a nagyszülői gyed.

A családtámogatások, és általuk a születések számának serkentése nem véletlenül szerepel a kormány legfontosabb célkitűzései között. Novák Katalin szerint az alacsony demográfiai mutató nem csak az előző évek problémája, a múlt század végén kezdett csökkenni a születések száma. Beszéde során kitért arra is, hogy manapság 30 ezerrel több a temetés, mint a keresztelő. Értékelte a megyében történő változásokat is, és megjegyezte, véleménye szerint a kormányhivatalnak fel kell készülnie július 1-től az ügyfelek rohamára.

„Az itt dolgozók feladata, hogy megkönnyítsék a támogatások igénylését. Fontosak a visszajelzéseik, hogy még gördülékenyebb lehessen a rendszer” – hangsúlyozta Novák Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában