Elrendelték a háztáji sertések levágását az afrikai sertéspestis csehországi gócpontjában

Akt.:
Prága – Elrendelték a háztáji sertések levágását az afrikai sertéspestis csehországi gócpontjában, a kelet-morvaországi Zlín régió egy részében, hogy megakadályozzák a járvány terjedését – közölte Petr Majer a cseh országos állategészségügyi felügyelőség (SVS) szóvivője.

Az állategészségügyi felügyelőség szerdai döntése szerint a több mint 40 négyzetkilométer nagyságú, mintegy tucatnyi települést magába foglaló, augusztus óta elektromos kerítéssel elzárt területen lévő háztáji tenyésztésekben december elejéig minden sertést le kell vágni. Kivételt ez alól csupán a tenyésztési törvény alapján működő sertéstelepek képeznek.

Az afrikai sertéspestissel fertőzött első vaddisznókat június második felében fedezték fel a Zlíni régióban. Augusztusban a fertőzés gócpontjának számító több mint 40 négyzetkilométernyi területet 73 centiméter magas drótkerítéssel vették körbe, amelybe áramot vezettek. “Reméljük, hogy a villanykerítéssel és a további óvintézkedésekkel sikerül megakadályoznunk a sertéspestis továbbterjedését” – nyilatkozta akkor Zdenek Hlustík, a regionális vadászszövetség elnöke Zlínben újságíróknak. A területet drónokkal ellenőrizik és felügyelik.

A hatóságok a régióban megszüntették az elszaporodott vaddisznók kilövésének korlátozását, és a vadászok azóta mintegy másfélezer állatot ejtettek el. Több száz vadat a szomszédos régióban lőttek le, de ott eddig egyetlen esetben sem állapították meg a fertőzést.

A védőkerítéssel körülvett gócpontban augusztusban a becslések szerint még több száz vaddisznó tanyázott. Számuk október végére jelentősen lecsökkent, de továbbra is veszélyt jelentenek. A hatóságok intézkedéseinek kiemelt célja, hogy megakadályozza a kór átterjedését a háziállatokra is.

Az afrikai sertéspestist a szabadon élő állatok terjesztik, az emberekre nem jelent veszélyt.

– MTI –