Friss hírek

2010.01.28. 10:56

A burka tilalmára szólított fel egy francia parlamenti bizottság

<p>Egy francia parlamenti bizottság az iszlám fejkendõ tilalmára szólított fel egy kedden elfogadott állásfoglalásban, mondván: a burka sérti a francia értékeket. A dokumentum az iskolákban, a kórházakban, a tömegközlekedési eszközökön és a kormányzati intézményekben szólít fel a fejkendõ tilalmára.</p>

"A teljes fejkendõ viselése megváltoztatja a köztársaságunkat. Ez elfogadhatatlan" - áll a 32 parlamenti képviselõbõl álló parlamenti bizottság állásfoglalásában, amire hathónapnyi megbeszélés után bólintottak rá. A jelentés valamennyi állami fenntartású intézmény számára azt tanácsolja, hogy tiltsák ki a teljes arcot eltakaró kendõt az épületekbõl.

A dokumentum azt is tanácsolja a kormányzati intézmények számára, hogy azokat a nõket, akik a teljes arcukat elfedõ kendõben szeretnének ügyet intézni, utasítsák el. A bizottság egyben arra szólította fel a párizsi parlamentet, hogy fogadjon el egy határozatot, amelyben kinyilvánítják, hogy a burka "ellentétes a köztársaság értékeivel".

"A teljes arcot elfedõ kendõ viselése csak a jéghegy csúcsa" - mondta a döntés után Adre Grein, a parlamenti bizottság vezetõje, hozzátéve: "a kendõ mögött botrányos szokások rejtõznek". Mint mondta, harcolni kell azok ellen, akik fundamentalizmust és szektarianizmust akarnak exportálni Franciaországba.

A fejkendõ viselése ellen korábban a francia államfõ is felemelte szavát, mondván az egész testet eltakaró, a szemnek résnyi kitekintést engedõ iszlám nõi viselet megalázza a nõket. Nicolas Sarkozy ugyanakkor arra is figyelmeztette a törvényhozókat, hogy óvatosan kell kezelni az ügyet, nehogy úgy tûnjön, mintha megbélyegeznék a muzulmánokat.

Franciaországban egyébként a becslések szerint mintegy hatmillió muzulmán él - ez a legnagyobb iszlám közösség Európában. A francia belügyminisztérium szerint ugyanakkor kevesebb, mint kétezer nõ visel burkát az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!