Hajdú-Bihar

2011.06.16. 14:35

Hajdúdorog: 105 évnyi visszaemlékezés

<p>Hajdúdorog - Új kötettel jelentkezett a Mészáros Károly Városi Könyvtár Hajdúdorogi Füzetek című sorozata a 82. Ünnepi Könyvhét alkalmából.</p>

A széria 12. része A hajdúdorogi állami elemi és általános iskola története 1896-2001 címet viseli, és a mai Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény történetének első 105 évét öleli fel. A hiánypótló művet 2011. június 11-én mutatta be először nagyközönségnek Jeles Erzsébet könyvtárvezető, és Kozma Jánosné magyar-történelem szakos tanárnő, a kötet szerzője.

Az eseményt a Móra iskola diákjainak műsora nyitotta. Elsőként Papp Róbert és Nagy Krisztina gitár játékában a Hajdútánc hangzott el, majd Fodor Beatrix Ozsváth Erzsébet Szeptember elseje című versét szavalta.

A kötethez és az intézményhez fűződő személyes élményeiről Csige József, címzetes nyugalmazott igazgató mesélt a hallgatóságnak. Méltatta a tanárnő elszántságát és kitartását, amiért nem sajnálta az idejét és felkereste a régi idők tanúit, hogy hosszas és tartalmas beszélgetések során feltárja és keretbe foglalja  az intézmény életének első 105 évét. A műben megszólaltatott pedagógusok és egykori tanítványok mind örömmel és szeretettel fogalmazták meg gondolataikat, máig jósszívvel gondolnak vissza iskolájukra. Ezek a beszélgetések pótolták azokat a hiányzó sötét foltokat, melyek az intézmény 50-es, 70-es évek közötti időszakának munkájáról hiányoztak.

Kozma Jánosné beszámolt a munkája során tapasztalt örömökről, nehézségekről, és meglepő felfedezésekről. Megerősítette Csige József urat abban, hogy vallóban az 50-es évek történetének feltárása jelentette számára a legnagyobb fennakadást. Beszámolt arról, hogy helyi adatok híján megyei és országos adatokkal kellett kiegészítenie a történetet, majd mindezt személyes beszámolókkal vetette össze. Ennek eredményeképpen egy rendkívül színes és értékes művet sikerült megalkotnia. Megragadta az alkalmat, hogy köszönetet mondjon mindazoknak, akik segítették a nemes cél elérésében. Külön kiemelte Gergely Péterné Papp Valéria munkáját, aki a kötet főszerkesztőjeként tette lehetővé a megjelenést.

A bemutató zárásaként Jeles Erzsébet a könyvtár vezetője az Őszi Megyei Gyermekkönyvnapokra invitálta a megjelenteket, ahol előreláthatólag bemutatásra kerül a Hajdúdorogi Füzetek 13. száma, melyben Petrus Sándorné a Görögkúti Iskolai emlékeiről számol be, Az én iskolám – Pedagógussors 1969-től 1975-ig címmel.

A rendezvény befejezéseként Fehér Kitti Beethoven Für Elise című dalát adta elő zongorán, majd Kozma Jánosné jelképesen átnyújtott egy Hajdúdorogi füzetek kiadványt az intézményvezetőnek, mely a továbbiakban a Mészáros Károly Városi Könyvtár Helytörténeti Gyűjteményét gazdagítja. 

A könyvek 500 forintos egységáron vásárolhatók meg a könyvárban.

A kötet kiadását a TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0027 K.A.T.K.A. projekt támogatta.

- Mosolygó Marietta, www.hajdudorog.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!