Elrajtolt a 40. Kékszalag Balatonfüreden

Rekordszámú versenyzővel, 570 hajóval vette kezdetét pénteken az idei Kékszalag Vitorlásverseny Balatonfüreden. A Kékszalag a leghosszabb távú tókerülő verseny Európában. 1943-ben rendezték meg először, a tengeri versenyek nyomán. A nagyhajós verseny Balatonfüred-Balatonkenese- Siófok- Keszthely- Tihany- Balatonfüred útvonalon halad minden évben.

A szervezőket is meglepte a rekord számú induló, eddig 520 hajóval tartották a rekordot. Most 570 vitorlás vágott neki a légvonalban 145 kilométeres távnak. Megállni nem lehet, ha egy vitorlás mégis kiköt, az azt jelenti, hogy feladta a versenyt. Minden páros évben szabad a verseny, új ötletekkel, extrém megoldásokkal lehet vitorlázni, a páratlan években szigorú szabályokat kell betartani. Így idén mindenki bemutathatja az újdonságokat – mondta a Független Hírügynökségnek Nagy Attila, Magyar Vitorlás Szövetség társelnöke, a Kékszalag társ-főszervezője.

A hajókon 12- 14 fős legénység dolgozik együtt. A Kékszalag rekordot 2000 óta Litkei Farkas tartja 10 óra 45 perccel, most is ő vezeti a mezőnyt. Az első tíz hajó valószínűleg már pénteken este tíz óra körül visszaér Balatonfüredre, de lesz olyan vitorlás is, amely csak vasárnap reggel ér célba.