Elrabolták az aknakereső brigádot

Afganisztánban elraboltak 14 embert, akik taposóaknákat kerestek és semmisítettek meg – jelentette be vasárnap az afgán belügyminisztérium szóvivője. Elmondása szerint a munkásokat egy Pakisztánhoz közeli tartományban rabolták el – olyan területen, ahol gyakori az erőszak és erős a szélsőséges iszlamisták, a tálibok hatalma. Az emberek egy olyan magáncég alkalmazásában dolgoztak, amelyet az ENSZ bízott meg az afganisztáni aknák megsemmisítésével.

Az aknamentesítőket az Afganisztán keleti részén található Paktia tartományban rabolták el. A terület Pakisztánnal határos, ahol mindennaposak a szélsőséges iszlamisták, főként a tálibok fegyvereseinek támadásai. A munkások az MDC nevű magáncég alkalmazásában álltak, amely a földbe rejtett taposóaknákat kutatja fel, majd megsemmisíti a robbanószereket. A cég az ENSZ szerződésében végzi munkáját.

Az afgán belügyminisztérium szóvivője, Zemarai Bashary sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a 14 embert “ismeretlen fegyveresek rabolták el a Tandan nevű területen, a Gradez-szorosnál”. Bár az emberrablásért senki nem vállalta a felelősséget, tudni lehet, hogy a tálibok gyakorta követnek el hasonló akciókat a Pakisztánnal határos, elzárt hegyvidékes területen.

Az aknák megsemmisítésével foglalkozó magáncég, az MDC alkalmazásában 1800-an dolgoznak országszerte Afganisztánban. A cég aknakeresői közül 2001 óta 22 embert öltek meg, főként olyan területeken, ahol erős a tálibok befolyása. Az Afganisztánban, a taposóaknák megsemmisítésében dolgozó több ezer férfi közül sokan távoli, emberi településektől elzárt területen kénytelenek a munkájukat végezni. Vagyis olyan helyeken, ahol könnyen célponttá válhatnak a rablók, illetve a szélsőséges iszlamisták számára.

Az elrabolt aknakeresők ügyében az agfán hatóságok szerint három gyanúsítottat vettek őrizetbe. Az afgán belügyminisztérium szóvivőjének elmondása szerint a környékbeli befolyásos emberekkel, illetve megbecsült törzsi vezetők közbenjárásával próbálják meg elérni, hogy az emberrablók elengedjék túszaikat.

Afganisztánban három évtizedes folyamatos háború után körülbelül nyolcezren dolgoznak az aknamentesítésben. Az ENSZ tavalyi adatai szerint az ország területének kétharmadát már sikerült megtisztítani a robbanószerektől, de a világszervezet információi szerint jelenleg is 4 millió afgán ember él olyan területen, ahol sok a taposóakna. Afganisztánban egyébként a közelgő, augusztus 20-i elnökválasztások előtt a NATO-vezette szövetségek hadereje országszerte mindenfelé fokozott katonai hadműveletek folytat.Sporthírek