Előzzük meg az avartüzeket

Avartűz
Avartűz
A tavaszi időjárás beköszöntévelaz erdő- és mezőgazdaság területén jelentős mértékben megnövekedik az erdő-, nádas- és avartüzek száma, ezért a Kisvárdai Önkormányzati Tűzoltóság a következő felhívással fordul a lakossághoz.

A tavaszi időjárás beköszöntével egyidejűleg az erdő- és mezőgazdaság területén jelentős mértékben megnövekedik az erdő-, nádas- és avartüzek száma, ezért a Kisvárdai Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság a következő felhívással fordul a lakossághoz.

A bekövetkezett tűzesetek közvetlen előidézője legtöbb esetben az emberi gondatlanság és fegyelmezetlenség volt. A tüzek általában gazégetés, cigarettacsikk eldobás, szemétlerakás, gyújtogatás, szabálytalan erdő közeli gyom és árokpart-égetés, valamint kirándulás következtében keletkezik.

A megelőzés érdekében szeretnénk tudatosítani az erdőkben dolgozókkal, kirándulókkal, hogy jelenleg tűzgyújtási tilalom nincs elrendelve az erdőkre, de tüzet gyújtani erdőkben minden esetben csak az erre kijelölt tűzrakó helyeken szabad, az eloltásukról pedig minden esetben gondoskodni kell.
Ügyeljenek arra is, hogy szeles időszakban erdőben, valamint annak 200 méteres körzetében ne gyújtsanak tüzet, mert ilyenkor a tűz terjedésének a feltételei a szokásosnál is kedvezőbbek.

Fontos, hogy a tűz őrzéséről ésbiztonságos eloltásáról minden esetben gondoskodni kell, melynek betartásáért a tűzgyújtásra jogosult a felelős.

A tűzveszélyre való tekintettel, kérjük az erdőgazdálkodókat, hogy -az érvényben lévő jogszabályok alapján- saját területükön tegyenek meg minden szükséges technikai, szervezési intézkedést az erdei tűzesetek megelőzése érdekében.

Felhívjuk továbbá a kiskerttulajdonosok és a hétvégi telektulajdonosok figyelmét, hogy a gyomégetésnél fokozott figyelemmel járjanak el, mert a kiszáradt aljnövényzet rendkívül gyúlékony és a gyorsan terjedő tűz könnyen elérheti az erdőt, vagy a lakott területeket.

Kérjük a közúton és vasúton utazókat, hogy égő cigaretta csikket és dohányneműt ne dobjanak ki a járművek ablakán, mert a kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.

Amennyiben mégis tűzeset következik be, annak észlelésekor az első és legfontosabb feladat a kezdeti “kis tüzek” eloltásán túlmenően az, hogy arról haladéktalanul értesíteni kell az illetékes tűzoltóságot, a polgármesterihivatalt és a terület tulajdonosát.

– Fullajtár András –