Friss hírek

2009.05.21. 12:22

Meghalt a május 5-i grúziai katonai lázadás állítólagos értelmi szerzője

<p>Meghalt a május 5-i grúziai katonai zendülés állítólagos szervezője egy csütörtök virradóra végrehajtott rendőri akcióban, Grúziában. Ezt az Imedi nevű grúz tévé közölte csütörtökön.</p>

A csatorna szerint a tűzharcba torkolló rendőr akcióban megsebesült még két ember, de nincs hír arról, hogy mennyire súlyosak a sérüléseik. A kaukázusi ország vezetése "az elnök megölésére és a kormány megdöntésére indított puccskísérletnek" nevezte a több mint két héttel ezelőtti zendülést, amely a Grúziába szervezett NATO-hadgyakorlat előtt tört ki. Május 5-én, vagyis még azon a napon, amikor a zendülés elkezdődött, a lázadók letették a fegyvert és megadták magukata a Mukhrovani tank zászlóaljnál. " Igaz, néhányan megszöktek" - tette hozzá akkor a belügyi szóvivő, aki szerint semmilyen erőszakos cselekményre nem került sor.

Mihail Szaakasvili államfő május 5-én úgy fogalmazott, hogy reggel nagyszabású lázadás tört ki egy laktanyában. "Azt tervezték, hogy Tbiliszire is átterjesztik a lázadást, aminek fő célja a Grúzia szuverenitása elleni fellépés, valamint Grúzia európai és euro-atlanti integrációjának megakadályozása volt"- mondta az államfő az élőben közvetített tévébeszédében. Szaakasvili ezután közölte: "Követelem északi szomszédunktól, hogy fejezze be a provokációit!" A grúz államfő ezzel megismételte kormánya tagjainak állítását, hogy Oroszország áll a lázadás mögött. A grúz vezetés később elállt ettől a vádaskodástól, amit Moszkva kezdettől elutasított.

Az Imedi tévé csütörtöki bejelentése a három férfi, akiken rajtaütöttek a rendőrök, volt a lázadás értelmi szerzője. A csatorna azt közölte, hogy a megölt férfi, Gia Krialashvili, a két sebesült Koba Otanadze and Levan Amiridze, akik a tűzpárbajban kaptak sebeket a főváros, Tbilisi Gldani nevű kerületében. A belügyminisztérium még nem reagált a bejelentésre. A grúz rendőrség magas jutalmat tűzött ki korábban a nyomravezetőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!