Előzetesben marad Tasnádi Péter

Meghosszabbította a bíróság Tasnádi Péter, a jelenleg önbíráskodással gyanúsított vállalkozó előzetes letartóztatását 2011. február 13-ig. A bíróság indoklása szerint a – közleményben csak monogramján említett – férfi korábban, amíg házi őrizetben volt, a bizonyítási eljárás meghiúsítására törekedett.

Ha szabadon engednék, feltehetően akkor is ezt tenné: megpróbálná befolyásolni a tanúkat, de az is lehet a bíróság szerint, hogy újabb bűncselekményeket is elkövetne a korábban már többször büntetett férfi, aki ellen most is tartanak különböző eljárások. A mostani hosszabbításról szóló végzés egyébként nem jogerős – közölte pénteken a Fővárosi Bíróság.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a Pesti Központi Kerületi Bíróság okrbóber 3-án döntött arról, hogy egy hónapra házi őrizetbe helyezi Tasnádi Pétert. Előzetesbe egyébként az egészségi állapotára hivatkozással nem került akkor. A vállalkozót három nappal korábban, egy vendéglátóhelyen fogták el egy másik férfival együtt. A nyomozás adatai szerint ugyanis 2010. áprilistól szeptemberig többször súlyosan megfenyegettek másokat, és vélt vagy valós ügyek miatt pénzt követeltek, illetve vettek is el tőlük. Az ügyön dolgozó rendőrök hosszú nyomozás után jutottak olyan adatok és bizonyítékok birtokába, melyek alapján a két férfit őrizetbe vették.

Nem sokkal később a bíróság a házi őrizetről szóló döntését jogerősen előzetes letartóztatásra változtatta, mert feltehető, hogy befolyásolná a tanúkat. Az akkori döntésben azt is leírták, hogy az első fokú bíróság tévedett, amikor Tasnádi esetében elsősorban az egészségi állapotára hivatkozva nem látta indokoltnak a legszigorúbb kényszerintézkedést. A bíróság szerint ugyanis a gyanúsítottnak nincs olyan betegsége, amely büntetés-végrehajtási intézetben ne lenne kezelhető.

Tasnádi Péter vállalkozó ellen egyébként korábban már többször és többféle ügyben indult büntetőeljárás. 2009-ben összesen 17 bűncselekmény elkövetéséért első fokon hat évre ítélte a bíróság. Addigra azonban a vállalkozó már majdnem három és fél évet előzetes letartóztatásban le is ült a büntetésből. Tasnádit először egyébként az úgynevezett maffiaperben még olyan vádakkal illették, hogy a keresztapa a magyar alvilágban. Később négy, ellene született vádiratot egyesítettek, egyebek mellett azzal vádolták, hogy féltékenységből meg akarta öletni a feleségét. Tasnádi 2009-ben egy másik ügybe is belekeveredett, egy ingatlan árverésen összekülönbözött az ott megjelenő tiltakozókkal, illetve egy napilap fotósával. Emiatt azonban végül nem vonták felelősségre.
– Független Hírügynökség –