Előzetesben egy borsodi cég vezetői költségvetési csalás miatt

Miskolc – Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei társaság vezetőit és könyvelőit – közölte Kovács Dorina, a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) észak-magyarországi bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense csütörtökön az MTI-vel.

A cég a gyanú szerint legalább nyolcvan embert foglalkoztatott látszólag munkaerő-kölcsönzőkön keresztül, elkerülve a járulék- és áfafizetést, ezzel több mint kétszázmillió forint kárt okozott a költségvetésnek.

Kovács Dorina tájékoztatása szerint a főként Tiszaújváros környékén őrzésvédelemmel és takarítással foglalkozó gazdasági társaság vezetői a korábban szabályosan foglalkoztatott dolgozóikat papíron az általuk létrehozott munkaerő-kölcsönző cégekhez jelentették be, és ezeket a társaságokat időszakonként “lecserélték, azaz eltüntették”.

A strómancégek, ha adtak is bevallást, járulékokat már egyáltalán nem fizettek, ugyanakkor a kiállított fiktív számlák után visszaigényelték az általános forgalmi adót. Az irányítók könyvelőkkel biztosították a cégek legálisnak látszó működését, feladatuk volt a munkavállalók be- és átjelentése, a bukócégek adótartozásának figyelése.

A rajtaütéskor az észak-magyarországi pénzügyi nyomozók Budapesten és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen huszonhárom helyszínen tartottak házkutatást, luxusautókat, nagy értékű motorkerékpárt foglaltak le, zár alá vették a cég tulajdonosainak érdekeltségébe tartozó ingatlanokat, továbbá zároltak egy külföldi cég nevén lévő bankszámlát is.

Mindezeknek köszönhetően az okozott kár várhatóan teljes egészében megtérül – közölte a sajtóreferens.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s