Előzetesben az újabb három "bombagyáros"

Egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróság a bombagyáros csoportként elhíresült banda három, kedden elfogott tagját. Azzal gyanúsítják őket, hogy robbanószerkezeteket gyártottak és azokat politikusok ellen akarták használni, hogy így befolyásoljanak parlamenti döntéseket.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a bíró véleménye szerint fennáll annak a veszélye, hogy a gyanúsítottak elrejtőznek, összebeszélnek esetleges társaikkal vagy ismét elkövetnek valamit.

Ahogy arról a Független Hírügynökség is beszámolt: kedden őrizetbe vettek a nyomozó ügyészek újabb három embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy tagjai a “bombagyárosok” néven elhíresült csoportnak, amely minden jel szerint robbanószerkezeteket gyártott és politikusok ellen akarta használni azokat. A gyanú szerint a csoportot 2007 elején, a radikális nézeteiről ismert Budaházy György hozta létre és vezetette. A társaság öt tagját még áprilisban és májusban fogták el Pest megye különböző részein, illetve előzetes letartóztatásban van júliustól Budaházy György is.

A kedden elfogott három ember, mint a mozgalom “katonái” feltehetően azzal foglalkoztak, hogy felkészítsék a tagokat a támadásokra, és mindannyian vállalkoztak ezek elkövetésére is. Az egyik gyanúsított még 2007. decemberében társaival együtt több Molotov-koktélt dobott Kóka János országgyűlési képviselő épülő, budapesti házára. A férfi nem tett vallomást, ellene állami szerv kényszerítése céljából megvalósított terrorcselekmény bűntette miatt indult eljárás. Itt jelen volt a csoport másik – szintén most elfogott tagja is – aki sofőrként vett rész a műveletben. Ellene állami szerv kényszerítése céljából megvalósított terrorcselekmény bűntett megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, amelyet bűnsegédként követett el.

A harmadik, kedden napon elfogott férfinak pedig tavaly februárban, Dér Zsuzsanna országgyűlési képviselő ellen elkövetett támadás írható a számlájára: akkor többekkel együtt a politikus dunaújvárosi lakásának ajtaját benzinnel locsolták le, majd meg is gyújtották azt. A férfi társaitól eltérően vallomást tett. A támadásokkal egyébként az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény Országgyűlés általi elfogadását akarták megakadályozni, mint ahogy az a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg nevében a támadásokkal kapcsolatosan küldött üzenetből is kiderült.

Később kiderült, hogy az egyik férfi szerződéses katona, őt a honvédelmi tárca vezérkari főnöke azonnali hatállyal leszerelte.Sporthírek