Előzetes letartóztatásba került egy a Parlament felrobbantásával fenyegető férfi

Akt.:
Budapest – Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a 49 éves férfit, aki a megalapozott gyanú szerint két alkalommal is azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a Parlamentet – közölte az MTI-vel a fővárosi főügyész pénteken.

A Budai Központi Kerületi Bíróság a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség indítványa alapján döntött így. A végzés nem jogerős.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész közleményében azt írta: a gyanúsított először 2015. október 18-án, majd január 27-én nyilvános telefonfülkékből hívta a 112-es központi segélyhívószámot, és mindkét alkalommal azt mondta, hogy különböző sérelmei miatt felrobbantja a Parlamentet.

A gyanúsított előzetes letartóztatását a kerületi ügyészség két rendbeli közveszéllyel fenyegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítványozta. A bíróság az ügyészség álláspontjával egyetértve a gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezte szökés, elrejtőzés, valamint bűnismétlés veszélye miatt.

A bíróság úgy rendelkezett: a kényszerintézkedést az Igazságügyi Megfigyelő- és Elmegyógyító Intézetben kell végrehajtani.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint a bíróság az eljárás adatai, valamint a férfi magatartása alapján úgy ítélte meg, hogy a gyanúsított pszichiátriai kezelésre szorul, ezért rendelkezett úgy, hogy az előzetes letartóztatást az IMEI-ben hajtsák végre. Enyhébb kényszerintézkedést nem lehetett elrendelni, mivel a férfi lakhatása és megélhetése nem biztosított – tették hozzá.

Azt írták: a gyanúsított védője is úgy nyilatkozott, hogy nem mellőzhető a kényszerintézkedés elrendelése
Az indokolásban a bíróság rámutatott arra, hogy a férfinak nincsen Magyarországon bejelentett lakóhelye, “hajléktalan életmódot folytat”. Büntetlen előéletű, azonban négy másik büntetőeljárás van folyamatban vele szemben. Fenyegető kijelentéseit a bíróságon is fenntartotta, azokat megismételte.
A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra rendelte el a férfi előzetes letartóztatását – olvasható a törvényszéki közleményben.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s