Friss hírek

2009.09.13. 19:56

Kárba vesznek a hamis ruhák - RTL Híradó

<p>Elégetik a lefoglalt ruhák nagy részét a vámosok, pedig oda is adhatnák a szegényeknek. Ehhez azonban a segélyszervezeteknek el kellene tüntetniük a ruhák márkajelzéseit, csakhogy erre alig van pénzük. Márpedig a vámosokat törvény kötelezi, hogy a raktárban maradt készleteket megsemmisítsék - számolt be az RTL Híradó.</p>

A Vám- és Pénzügyõrség Országos Parancsnokságának szóvivõje azt mondja, az év elsõ nyolc hónapjában a VPOP több, mint 700 millió forint értékû árut ajánlott föl a Karitatív tanácsnak, amibõl 115 millió forint értéket fogadtak el. "Nem tudunk mit tenni. A hamis márkajélzésû értékek esetében, ha nem fogadják el, akkor a törvény értelmében meg kell semmisíteni" - mondta Sipos Jenõ.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnél azt mondják, mindent elvinnének, de nincs elég pénzük a márkajelzések eltávolítására. Erre évente mindössze 2-3 millió forintot kapnak a Szociális Minisztériumtól.

Ebbõl az összegbõl nemcsak a márka eltüntetését, hanem a szállítmányozást és a raktározást is ki kell gazdálkodni. "Ez az összeg elég alacsony. Évente olyan 3-4 nagyobb szállítmányt tudunk átvenni a VPOP-tól és ez olyan 100 ezer darab ruha, amit szét tudunk osztani" - mondta Fekete Dániel, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet sajtóreferense.

A többit így a vámosok elégetik. A karitatív szervezetek szerint ráadásul elõfordul, hogy a gyártóknak is teljesíthetetlen kéréseik vannak. Legutóbb például egy farmercég azt kérte, hogy ne csak a márkacímkét, hanem a varrást is szedjék ki a hamisított nadrágokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!