Elővigyázatosan, hőkezelve fogyasszuk a mirelit zöldségeket!

Akt.:
A liszterózisban megbetegedettek egy részénél a gyomor-bélrendszeri tünetek el is maradhatnak
A liszterózisban megbetegedettek egy részénél a gyomor-bélrendszeri tünetek el is maradhatnak - © Fotó: AFP
Hajdú-Bihar – A Népegészségügy Főosztály tájékoztatása szerint, a megyében nem fordult elő liszteriózis megbetegedés.

Fagyasztott zöldség és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt. Az érintett vállalkozás a partnereit értesítette, a különböző márkájú termékek forgalomból történő kivonását Európa szerte megkezdték. A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a (nem fogyasztásra kész) fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt – adta hírül a hivatal július 5-i közleményében.

Csak alapos tisztítás után

A Napló megkeresésére dr. Tischler István, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály vezetője elmondta, jellemzően a földdel érintkezett zöldségek számítanak „kockázatos” élelmiszernek.

– Csak ellenőrzött helyről vásároljunk élelmiszer-alapanyagot. A zöldségeket alapos folyóvizes mosás, és az azt követő tisztítás (hámozás, fedőlevelek eltávolítása stb.) után, hőkezelve készítsük el – tanácsolja a szakember a fertőzés elkerülése érdekében. Tischler István elmondta azt is, hogy a Nébih információja szerint Hajdú-Bihar megyében egy élelmiszeráruház-lánc értékesített fertőző termékeket.

Hetven napig lappanghat

– A liszteriózis a Listeria monocytogenes baktérium által okozott megbetegedés. A fertőzés forrása elsősorban a beteg vagy tünetmentes – a kórokozót székletével ürítő – állat, ritkábban ember. A fertőzés az állatokkal való közvetlen érintkezéssel, a kórokozóval szennyezett élelmiszerek fogyasztásával, ritkán széklettel szennyezett tárgyakkal alakulhat ki.

A betegség lappangási ideje 1-70 nap között változhat, átlagosan három hét; legkorábban gyomor-bélrendszeri tünetek formájában a kórokozó szájon át történő bejutását követő 9-48 óra múlva jelentkezik, ekkor a láz mellett izomfájdalom, hányinger és hasmenés alakulhat ki.

A liszteriózisban megbetegedettek egy részénél a gyomor-bélrendszeri tünetek el is maradhatnak – ezt már dr. Fodor Mária, a Népegészségügyi Főosztály vezetője mondta el érdeklődésünkre, hozzátéve, Hajdú-Bihar megyében a jelenlegi eset kapcsán liszteriózis megbetegedés nem fordult elő.

VK


Influenzaszerű tünetek

Fodor Mária kifejtette, bizonyos esetekben a baktérium a bélből is bekerülhet a vér­áramba. Ilyenkor a tünetek a szervezetbe történő bejutástól számított egy-hat hét múlva kezdődnek. A láz mellett influenzaszerű tünetek jelentkeznek, majd a betegség vagy következmények nélkül gyógyul, vagy szövődmények lépnek fel. Az osztályvezető hangsúlyozta, a betegség minden megjelenési formája hosszadalmas antibiotikum-kezeléssel gyógyítható. Fodor Mária felhívta a figyelmet, a leginkább veszélyeztetettek az idősek, az immunrendszer gyengeségében szenvedő betegek, valamint a várandós nők és az újszülöttek.


Illusztráció
Budapest - Fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt. A hatóság honlapján csütörtökön megjelent tájékoztatás szerint az érintett v...

Fotó: Pixabay
Budapest - Mintegy 29,1 ezer tonna 2016 augusztusa és 2018 júniusa között gyártott, Magyarországon értékesített gyorsfagyasztott zöldséget és zöldségkeveréket hívott vissza a forgalomból a Greenyard vállalat, mert fennáll a veszélye annak, hogy azok a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes v...

Budapest - A magyarországi kereskedelembe is kerülhetett a Greenyard vállalat bajai üzemében előállított, lisztéria baktériummal szennyezett gyorsfagyasztott zöldségekből és zöldségkeverékből, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra kéri a vásárlókat, hogy a termékeket alaposa...