Élővé tenni a műemlékeket!

Akt.:
Élővé tenni a műemlékeket!
Miskolc – A Diósgyőri vár ad otthont a jubileumi, XX. Országos Főépítészi Konferenciának.

Az ország önkormányzati és állami főépítészei saját kezdeményezésükre 1996 óta évente más és más városban rendezik meg nagy sikerrel az Országos Főépítészi Konferenciát.

Idén Miskolcot, illetve Diósgyőr megújult várát érte a megtiszteltetés, hogy otthont adjon a jubileumi seregszemlének, amelyet a Magyar Főépítészek – Országos Főépítészi Kollégium Egyesület, valamint Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezett. A főépítészek által létrehozott „Főépítészek az épített, és természeti környezetért Alapítvány” 2007. évi megalakulása óta vesz részt a munkában.

A szakma minden szegmense

A konferenciára a főépítészeken túlmenően a szakma egyéb képviselőit, a tervezőket, az építéshatóságok munkatársait, az örökségvédőket, a régészeket, a minisztériumok, főhatóságok, kormányhivatalok munkatársait, önkormányzati szövetségeket, a helyi és országgyűlési képviselőket, szociológusokat, közgazdászokat, a szakmai, társadalmi szervezetek vezetőit és munkatársait egyaránt várták.

A pénteken befejeződő tanácskozás célja a világ egyetemes kultúrájának részeként, az újragondolt elvek mentén, a diósgyőri várrekonstrukció példáján keresztül megfogalmazni a várak ismét élővé tételének lehetőségét, teret adva a nemzeti identitás számára is.

ÉM


33 milliárd forintból újulhat meg több magyar kastély és vár

Budapest, 2015. augusztus 28., péntek (MTI) – Megjelent a Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek felhívása 33 milliárd forintnyi keretösszeggel – mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek. tovább »

Diósgyőri vár: főépítészek találkozója

Miskolc – A műemlékek újra élővé tétele a legfontosabb téma. tovább »

Még másfél milliárdot ad a kormány a Diósgyőri várra

Miskolc – Augusztus 20-án adták át Diósgyőrben a Lovagi Tornák Terét. Folytatódik a vár építése. tovább »

Fotók: Megnyílt a Lovagi Tornák Tere Diósgyőrben

Miskolc – Egész napos, színes programokkal emlékezett Miskolc államalapító Szent Istvánra. tovább »