Előtte dőlt keresztbe az úton a fa

“A Lillafüred-Hollóstető közötti szakaszon, valamivel a Szinva-forrás alatti részén egy száraz fenyőfa előttem dőlt keresztbe az útra, teljes szélességében elzárva az úttestet.” Mit mond az esetre az Északerdő, a közútkezelő?

Várjuk a választ kérdéseinkre, amelyeket egyik olvasónk panasza nyomán tettünk fel.
Olvasóink egyike vasárnap a következőket írta nekünk: “Ma délután hajmeresztő kalandom volt a Bükkben. A Lillafüred-Hollóstető közötti szakaszon, valamivel a Szinva-forrás alatti részén  egy száraz fenyőfa előttem dőlt keresztbe az útra, teljes szélességében  elzárva az úttestet. A szerencsének és a harminchat éves rutinomnak köszönhetően  sikerült lefékeznem előtte. Valamelyik nap,  feljebb, szintén a Miskolc-Eger közötti szakaszon  egy Opelre dőlt egy fa combnyi ága (vagy törzse). A kidőlt fát két autó utasai és én húztuk el az úttestről…”
Az Északerdő Zrt.-nél kezdtük hétfőn reggel az érdeklődést, ott a lillafüredi erdészetig jutottunk, ám elakadtunk, nem értük el a megnevezett illetékest. Kora délután viszont jelentkezett a cég sajtósa, aki készséggel áll rendelkezésünkre. Mint mondta, jó lenne tudniuk, pontosan hol történtek a leírtak. (Panaszosunk egyébként felajánlotta, hogy megmutatja nekünk, mi arra kértük levélírónkat, vegye fel a kapcsolatot az Északerdő Zrt. sajtósával.) Ígéretünk van rá, hogy kedden megkapjuk a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyeket mind az erdészetnek, mint a közútkezelőnek elküldtünk: “Meddig terjed a közútkezelő felelőssége, honnan következik az erdészeté? Mi a szabály az utak (jelen esetben erdei-hegyi közutak) állapotának vizsgálatára, a veszélyforrások felderítésére (fakidőlés, gallyleszakadás, kőomlás…)? Az említett eseteknél ki-mi a felelős?”