Először több az Egészségbiztosítási Alap bevétele, mint a kiadása

A rendszerváltás óta először szuficites az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap), tehát több a bevétele, mint a kiadása – mondta Matejka Zsuzsa, az Egészségügyi Minisztérium kabinetfőnőke az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szerdai ülésén. Az egészségügyi kormányzat tagjai, akik a testületet tájékoztatták, úgy ítélték meg, hogy a kórházátalakítási törvény végrehajtása eredményes, és a vártnál kisebb zökkenőkkel folyik.

A Magyar Kórházszövetség 100 kórházra kiterjedő felmérése szerint a vizitdíj illetve kórházi napidíj az intézmények költségvetésének csupán 1-2 százalékát teszik ki, bevezetése óta viszont valóban némileg csökkent az orvos-beteg találkozók száma. Matejka Zuzsa szerint a háziorvosok is nyertesei a vizitdíj bevezetésének, ugyanis átlagosan havi 140-180 ezer forinttal több a bevételük és az alapellátásban is kevesebb a felesleges orvos-beteg találkozó.

A bizottság ülésén Horváth Ágnes az egészségügyi tárca államtitkár megismételte: valamennyi kórház aláírta az új finanszírozási szerződést és az intézmények 60 százaléka jobban jár az ellátórendszer átalakításának köszönhetően. Felhívta a figyelmet arra a két pályázatra is, amelyek az átalakítást segítik: az összesen 7,5 milliárdos szerkezetátalakítási pályázatra, amelynek beadási határideje április 27-e, és az álláskereső orvosok illetve szakdolgozók mobilitás programjára, amely 500 millió forinttal segíti az áttelepülést.

A területileg illetékes kórházban választott orvosuknál szülhetnek azok a terhes nők, akik eredetileg egy másik intézményben hozták volna világra gyermeküket, de a kórházban megszűnt a szülészeti osztály – mondta képviselői kérdésre válaszolva az államtitkár. Mivel a szülés kikerült a teljesítményvolumen-korlát alól, ezért a kismama ha másik kórházban szül, a biztosító akkor is finanszírozza az ellátást – tette hozzá.

A beutalási renddel kapcsolatban az államtitkár elmondta: a betegek 96 százaléka nem érzékel majd változást, ezért nincs szükség nagyobb korrekciókra. Ettől függetlenül egy ekkora átalakításnál folyamatosan ellenőrizni, vizsgálni kell a folyamatokat és ha kell, a minisztérium beavatkozik – mondta az államtitkár.

A bizottság több ellenzéki képviselője szerint az egészségügyi reform az eddigi tapasztalatok szerint korántsem olyan sikeres, mint ahogy azt a kormányzat állítja. A kórházak finanszírozási szerződéseinek aláíratása, szerintük erőszak volt. Ezért erre ne legyen büszke az egészségügyi kormányzat – mondta Horváth Zsolt a bizottság fideszes képviselője.