Először robbantott az ETA a tűzszünet felmondása óta

A 15 hónapig tartó tűzszünet júniusi felmondása óta először hajtott végre robbantásos merényletet a baszk szeparatista szervezet, az ETA. A péntek reggeli autóba rejtett pokolgépes akcióban két rendőr sérült meg könnyebben az észak-spanyol Durango városában, Bilbaótól 40 kilométerre.

A kisteherautóba rejtett bomba a rendőrlaktanya mellett, a parkolóban repült a levegőbe. A kocsiba 80-100 kiló robbanóanyagot rejtettek, a hátsó ajtóval pedig közvetlenül odaálltak a laktanya falához, hogy a lehető legnagyobb pusztítást tudják elérni. A rendfenntartók épülete komoly károkat szenvedett, a környező szolgálati lakások ablakai betörtek.

A felrobbantott autónak portugál rendszáma volt, ami szakértők szerint arra utal, hogy az ETA a szomszédos országban is kiépített egy hálózatot.

A robbantás után a merénylők a szomszédos településre menekültek, ahol levegőbe repítették saját autójukat is.

A Baszkföld elszakadásáért harcoló ETA 2006-ban hirdetett tűzszünetet és tárgyalásokat kezdett a kormánnyal. A megbeszélések eredmény nélkül zárultak, mire az ETA 2006. decemberében felrobbantott parkolóházat a madridi repülőtéren.

Az ETA független baszk állam létrehozását akarja Spanyolország északi és Franciaország déli részén. A 60-as évek óta küzd ezért fegyveresen, ezalatt több mint 800 embert ölt meg.