Először nézte meg hattyúinak a számlálását II. Erzsébet

II. Erzsébet jelenlétében kezdték meg a királyi hattyúk összeszámlálását hétfőn. A brit uralkodó vagy, ahogy nevezni szokták, a “Hattyúk úrnője”, egy gőzös fedélzetéről nézte a Temzén, ahogy madarászai elfogják a hattyúkat, majd lemérik a madarak súlyát és egyéb testméreteit, végül elengedik őket.

Most először fordult elő 1952 óta tartó uralkodásának történetében, hogy részt vett a királynő ilyen ceremónián, amit erre a feladatra gondosan kiképzett személyzete végzett el. II. Erzsébet tulajdonában van Nagy-Britannia összes, jelöletlen bütykös vagy más néven néma hattyúja, amelyek a Temze nyílt vizén élnek.

A temzei hattyúk számlálása, és mérés utáni regisztrálása, a”Swan Upping” a 12-ik századig visszanyúló hagyomány. Az akkori angol uralkodók azonban nem a szépségük, hanem a húsuk miatt sajátították ki a tulajdonos nélküli madarakat, amelyek ínyenc éteknek számítottak az uralkodók bankettjein, vacsoráin, fesztiváljain. A 16-ik században akár egy év börtönt és súlyos pénzbüntetést kaphatott az, akit tetten értek hattyútojás lopása közben,

II. Erzsébet és családja persze nem eszik hattyúhúst. A madarakat az állatvédelem szempontjait figyelembe véve regisztrálják. Idős korára tekintettel a királynő nem az egész Temzén nézte végig a hattyúk számlálását hétfőn. Alaska nevű hajójáról csupán a folyó bizonyos szakaszán tekintette meg az eseményt.

“A királynő nagy érdeklődéssel nézett mindent, amit csináltunk, és többször tett fel kérdéseket a madarakkal és a munkánkkal kapcsolatban.”- mesélte David Barber, az uralkodó hivatalos hattyújelölője, az éves számlálás felelőse, aki hozzátette: két évszázaddal korábban sokkal több hattyú volt, mint ma, amikor a környezetszennyezés, és az élőhelyek csökkenése veszélyeztetik a madarakat, ezért az állatvédelem manapság mindennél fontosabb, Barber szerint a hattyúk számának csökkenésében szerepe van az orvvadászoknak, a madarakat megtámadó kóbor kutyáknak, és a temzei pecásoknak, akiknek horgait bekapják a madarak, és gyakran így pusztulnak el.

A Buckingham palota közleménye szerint az elmúlt három évben a Sunbury and Abbingdon közötti 125 kilométeres szakaszon, amely mintaként szolgál, aggasztó mértékben csökkent a hattyúk száma.








hirdet�s