Friss hírek

2008.08.30. 20:24

A záhonyi határátkelőt is blokád alá vonnák az almatermelők

<p>Higgadtságot és rugalmasabb tárgyalási magatartást kért az agrártárca vezetője az almatermelőkről a szombaton tartott vásárosnaményi gazdagyűlésen. Gráf József azt mondta a jelenlévő körülbelül ötszáz almatermelőnek, hogy azok a feldolgozók, akik nem értik a gazdák problémáit beadott pályázataikra nem kapnak támogatást, de akár a korábban folyósított összegek visszahívására is számíthatnak.</p>

Gráf József kedden újra tárgyalóasztalhoz ül a termelők és a feldolgozók képviselőivel. Reményei szerint megállapodás születik. A szakminiszter egyébként arra számít, hogy 11 euro centes (körülbelül 26-28 forintos) kilónkénti felvásárlási árban meg tudnak egyezni a felek. Ez egyébként kevesebb a gazdák 12 euro centes (30 forintos) követelésénél.

Budai Gyula, a MAGOSZ szövetségi igazgatója a tanácskozás után a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy konkrétabb ajánlatokra várt. Hozzátette: még ugyan nem beszélte meg a gazdákkal, de valószínű nem elfogadható számukra a 11 euro centes ajánlat. Megállapodásuk van ugyanis a lengyel gazdákkal a 12 euro centes követelésről.

Az almatermelők ultimátumot adtak a szakminisztériumnak a keddi nappal, és ha nem teljesülnek a követeléseik, akkor a záhonyi határátkelőt is blokád alá vonják.

Az almatermelők tervei szerint nyírmadai feldolgozó üzemet hétfőtől vonják blokád alá. Jelenleg egyébként két szabolcsi felvásárló telephelyén - Vásárosnaményben és Kisvárda-Anarcsiban - tartanak blokádot a gazdák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!