"Elorozta" az ukrán kormányfő gépét Juscsenko, kényszerleszállása után

Az ukrán elnök egy kényszerleszállás után “elorozta” a politikai riválisának számító kormányfő moszkvai utazására előkészített repülőgépét, és azzal folytatta tovább útját csütörtökön. Julia Tyimosenko miniszterelnök kénytelen volt egy másik gépet találni, hogy el tudjon indulni a Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel esedékes találkozójára.

A Viktor Juscsenko ukrán elnököt Kijevből az ország nyugati részén található Lviv (Lemberg)városába szállító repülőgép a felszállás után húsz perccel kénytelen volt visszatérni a repülőtérre egy technikai probléma miatt – közölte az ukrán államfő szóvivője. A kényszerleszállásban senki sem sérült meg – tette hozzá Irina Vannikova.

A Boriszpol repülőtérre visszaérkezve az elnöki delegáció elfoglalta a Julia Tyimosenkóra váró repülőgépet, és azzal folytatta az eset miatt lerövidített útját – jelentette az Interfax orosz hírügynökség és az ukrán Kanal 5 televízió. A kormányfő szóvivője az Interfax-nak nyilatkozva azt állította, hogy Juscsenkóék azért foglalták el a miniszterelnök gépét, hogy így akadályozzák meg Tyimosenko találkozóját Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel.

Az Interfax információi szerint az ukrán kormányfő végül egy kis magángéppel indult el Moszkvába.

Az államfő szóvivője szerint Juscsenko nem tud az esetről, a kormányfő irodáját pedig nem lehetett elérni – írt az AFP francia hírügynökség.