Magyarország

2011.02.16. 16:18

Újraindulna az EMFESZ - maradna az olcsóbb gáz

<p>Újra megjelenne a földgáz szolgáltató piacon az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.(EMFESZ) - tudta meg a Független Hírügynökség.</p>

A cég kereskedelmi engedélyét január 13-án függesztette fel a Magyar Energia Hivatal, az újrainduláshoz szükséges dokumentumok bemutatására két hónapja van a vállalatnak. Az EMFESZ-től származó információnk alapján a cég továbbra is olcsóbban adná a gázt, így szeretné visszaszerezni az elvesztett több mint 300 ezer lakossági fogyasztóját, illetve önkormányzati és nagyipari megrendeléseit.

Az EMFESZ március 13-áig nyújthatja be a Magyar Energia Hivatalnak a kereskedelmi engedély visszaszerzéséhez szükséges dokumentumokat. Ezekben egyebek között igazolni kell, hogy a vállalat pénzügyi helyzete stabil, nincs köztartozása, illetve be kell adni egy üzleti tervet is. A Hivatalnak 20 napja van elbírálni a benyújtott papírokat, és további 10 napja kihirdetni a döntést.

Az EMFESZ-től származó információnk alapján a cég újraindítaná szolgáltatását és továbbra is a közüzemi árnál olcsóbban adná a gázt. Információnk szerint a korábbi 8 százalék körüli gázár kedvezmény tűnik a legvalószínűbbnek. Ennél kisebb kedvezményre még nem jönnének vissza tömegesen az elvesztett megrendelők, nagyobb százalék pedig a cégnek nem érné meg - tudtuk meg forrásunktól. A kereskedelmi engedély felfüggesztésekor az EMFESZ több mint 300 ezer lakossági fogyasztói, 7 ezer kis- és középvállalkozói, 300-300 önkormányzati és nagyipari, illetve ezernél is több önkormányzati intézményi megrendelést vesztett el.

Értesüléseink szerint a cég jelenleg több milliárdos kintlévőségeit hajtja be. Úgy tudjuk, a nem fizetőkkel szemben bírósági eljárást is hajlandók indítani. A számlatartozások behajtása ugyan nem előfeltétele az újraindulásnak, de az ágazati különadó és a várható piaci mozgások mellett komoly szerepet játszik abban, hogy az EMFESZ végül újra megjelenik-e a piacon. Úgy tudjuk, az egyelőre még kérdéses, hogyha újraindulnak, megtartják eddigi nevüket vagy megváltoztatják azt.

A Független Hírügynökség információi szerint technikailag nem jelentene gondot az újraindulás, gyakorlatilag a kereskedelmi engedély megkapása után indulhatna a szolgáltatás.

A Magyar Energia Hivatal január 13-i hatállyal 90 napra felfüggesztette az EMFESZ működési engedélyét. A Hivatal később kiválasztotta azokat a szolgáltatókat és kereskedőket, amelyek átvették az EMFESZ ügyfeleit - ezek az E.On és a GdF Suez, illetve a TIGÁZ és a FŐGÁZ. A társaságok a január 13-tól április 13-ig terjedő 90 napos időszakban látják el földgázzal az érintett fogyasztókat.
Közben a Keler Kft. visszavonta a cég felszámolási eljárásának megindítására vonatkozó kérelmét, mert az EMFESZ rendezte tartozásait.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!