Friss hírek

2009.02.18. 13:59

A hízott liba- és kacsamáj értékesítése ellen tiltakoztak Budapesten

<p>Rendhagyó akcióval tiltakozott szerdán a PETA állatvédő szervezet a hízott liba- és kacsamáj értékesítése ellen a Fogarasi úti Tesco áruházlánc előtt Budapesten. A civilek szerint kegyetlen módon állítják elő a "foie gras"nevű csemegét, a tömés ugyanis sok szenvedést okoz az állatoknak. Figyelemfelkeltésül egy olyan jelenetet mutattak be az állatvédők, amelyben egy pincér azt imitálja, hogy úgy töm meg egy nőt, ahogy a libákat szokták.</p>

A PETA azt kéri, hogy az Egyesült Királysághoz hasonlóan a világ összes Tesco áruházában, így Magyarországon is vegyék le a polcokról a kényszertöméssel előállított hízott májat. Az állatvédők azt állítják, hogy a hízott máj előállításához naponta kétszer-háromszor csaknem két kilogramm tápot pumpálnak egy csövön keresztül a libák és kacsák gyomrába. Az állatok mája a tömési időszak alatt tízszeresére nőhet, így alig tudnak járni. Előfordul, hogy a libák, kacsák nyelőcsövét úgy megsebzik, hogy az állatok elvéreznek. A tömőtelepekre 1-2 százalékkal magasabb elhullás jellemző, mint a tömés nélkül hizlaló telepekre - érvel a forgalmazás megszüntetése mellett a PETA.

A hízott liba- és kacsamáj a többi magyarországi üzletlánc polcain is megtalálható, hiszen ez az ételkülönlegesség része a magyar konyhának - mondta a Független Hírügynökségnek a Tesco szóvivője. Hackl Mónika hozzátette: ettől függetlenül megvizsgálják a kérdést, egyeztetnek az anyavállalattal és felmérik vásárlóik igényeit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!