Előkerültek a Kasmírban eltűnt európai síelők

Előkerült szombaton az a három európai síelő, akiknek a helikoptere még pénteken tűnt el Kasmír indiai részén. A három sportoló helikoptere meghibásodott, majd túl keményen landolt az egyik hegyoldalon, megsérült, és így használhatlanná vált. A pilótát a gépnél hagyták, ők pedig síléceiken sikeresen eljutottak egy katonai táborhoz.

A kirándulást szervező extrémsíelő legenda Sylvain Saudan elmondta, hogy a pilótát azért hagyták ott a lezuhant gépnél, mert nem volt síléce, amivel lecsúszhatott volna a hegyről. A 71 éves sportoló hozzátette: az indiai légierő már elindult a “jó állapotban lévő” francia pilóta megmentésére.

A helikopter meghibásodott miközben a síelőket szállította a hegyekbe, és a rossz látási viszonyok miatt a pilóta túl erősen tette le a gépet az egyik hegyoldalon. A helikopter teljesen tönkrement, mondta el Saudan. A tengerszint felett 4200 méteres magasságban történt pénteki baleset után – helyi idő szerint – szombat reggel érték el az extrémsíelők a katonai bázist.

Az extrém síelés úttörőjének számító Sylvain Saudan, az első síelő, aki 45-60 fokos lejtőkön csúszott le. A 71 éves svájci sportoló több évtizede vezet kalandvágyó turistákat Kasmír hegyeibe, ahol olyan hegycsúcsokról csúsznak le, amelyeket csak helikopterrel lehet elérni.

Saudan, aki ezt megelőzően már kétszer zuhant le helikopterrel a térségben, közölte, hogy továbbra is marad a Himalája lejtőin. “Nagyszerű itt síelni”, mondta a veterán extrémsíelő.