Előbb-utóbb megkapják a pályázati pénzt

Előbb-utóbb megkapják a pályázati pénzt
A kormány maradványképzési kötelezettsége miatt rendelték el a pályázatok kifizetésének felülvizsgálatát.

A jogbiztonságba, valamint a kormányba, a szerződésbe vetett bizalom megszűnéséről beszélt Vitányi István, Bihar országgyűlési képviselője annak kapcsán, hogy az állam az önkormányzatokkal kötött beruházás finanszírozási szerződésben rögzített ez év őszi kifizetés helyett 2006. januárra vagy márciusra halasztja a pénz átutalását.

Az Országos Területfejlesztési Hivatal (OTH) egyik vezetője viszont hangsúlyozza: nem vonják vissza a pénzt, amelyik önkormányzatnak gondot okoz a támogatás későbbi kifizetése, az a szerződésben szereplő határidőre megkapja a pályázaton nyert összeget.

A regionális területfejlesztési tanács egyik pályázatán támogatást nyert önkormányzatok vezetőit az észak-alföldi tanács vezetése szerződés módosítás miatt behívatta a fejlesztési tanácshoz a múlt hét végén. A megjelentekkel közölték, hogy az OTH-tól kapott tájékoztatás szerint a befejezett munkálatok második ütemének támogatását csak 2006. elején tudják fizetni.

Ha erről a kivitelezővel nem tudnak megegyezni, akkor vehetnek fel hitelt, de a pénzfelvétel kamatait, költségeit az önkormányzatnak kell állni. Egyébként is, akár aláírják a módosított szerződést, akár nem, ebben az évben nem kapnak pénzt.

Újabb hitel csődöt jelentene

A kormányrendelet az országos tanácsot is pénzmaradvány-képzésre kötelezte. A beruházás támogatás szerződésmódosítása megyénkben Esztárt, Nyíradonyt, Hosszúpályit és Pocsajt érinti. A négy településen mintegy 40 millió forint támogatás kifizetésének elodázását kéri az Országos Területfejlesztési Hivatal (OTH) Hajdú-Biharban.

A témával kapcsolatban megtartott sajtótájékoztatón Vajas József, Esztár polgármestere részletesen szólt a település közkonyhája felújítása körül elmúlt hetekben történtekről. A 2004-ben meghirdetett pályázaton 11 millió forintot nyertek, a munkálatok első ütemének befejezése után 5,4 milliót utalt az állam. Augusztus végére elkészült a konyha és kérték az 5,6 milliót.

A kifizetést azonban odázta az állam, mígnem a múlt héten kedden telefonon szerződés módosításra hívták a regionális fejlesztési ügynökséghez. Ott közölték, hogy egy kormányrendelet azonnali hatállyal megszüntette a támogatások utalását. Ugyanakkor javasolták, egyezzen meg a kivitelezővel a januári vagy márciusi kifizetésről.

Ha ez nem megy, az önkormányzat vegyen fel hitelt. A szerződésmódosítást nem írta alá, a hétfőn megtartott rendkívüli testületi ülésen határoztak, hogy a polgármester kérje, a támogatást azonnal fizessék ki, mert a vállalkozónak kell a pénz, Esztár viszont hitelt nem tud felvenni. Már csak ezért sem, mert a főtér felújítására 11 milliót kénytelen felvenni, mivel azt a támogatást később utalják. Az újabb 5,6 millió hitel csődbe vinné a települést.

Jól is jött a csúszás

Az OTH egyik illetékesétől megtudtuk, hogy a kormány augusztus 2-án hozott maradványképzési kötelezettsége miatt rendelték el a pályázatok kifizetésének felülvizsgálatát. Nevezetesen: amelyik önkormányzatnak nem okoz gondot a támogatás január 31-ei kifizetése, annál módosítsák a szerződést, míg a többi pályázati nyertesnek még ebben az évben utalják a pénzt.

Debreczeni Ferenctől, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. igazgatójától megtudtuk: ők az OTH-tól a múlt héten hétfőn kapott tájékoztató alapján az idő rövidsége miatt telefonon egyeztetett időpontban csütörtökre és péntekre hívták be a nyertes települések polgármestereit, hogy akikkel lehet, az országos tanács kérésének megfelelően módosítsák a támogatási szerződést.

Voltak akiknek még jól is jött a módosítás, mivel beruházásuk nem állt olyan készültségi fokon. Mások nem voltak hajlandók aláírni a módosított szerződést, és megint mások el sem jöttek a megbeszélt időpontra.

K.Zs.