Friss hírek

2009.08.28. 19:06

Ga¹paroviè nem lát okot arra, hogy bocsánatot kérjen Sólyomtól

<p>A szlovák államfõ nem lát okot arra, hogy bocsánatot kérjen magyar kollégájától - errõl Ivan Ga¹paroviè ((ivan gasparovics)) szóvivõje nyilatkozott a pozsonyi Pravda napilap pénteki számának.</p>

Sólyom László múlt pénteken részt vett volna a révkomáromi Szent istván-szobor avatásán, ám a szlovák fél megtagadta tõle a beutazás lehetõségét.

"Sólyom László beutazásának megtagadása csak a magyar fél Szlovákiával szembeni érzéketlen lépéseinek volt a következménye" - hangsúlyozta a napilapnak Marek Trubaè ((tribacs)) szlovák elnöki szóvivõ. Hozzátette: a pozsonyi diplomácia a beutazás megtagadása elõtt minden rendelkezésre álló, tisztességes diplomáciai eszközzel élt. Ha Sólyom László a visegrádi államfõk lengyelországi csúcsértekezletén találkozni szeretne szlovák kollégájával, Ga¹paroviè nem lát okot arra, hogy egy ilyen találkozó ne valósuljon meg - tette hozzá Trubaè.

A szlovák külügyminisztérium nem kommentálta a bocsánatkérésre vonatkozó magyar igényt. Peter Stano ((sztano)) külügyi szóvivõ közölte, hogy a Peter Weiss budapesti szlovák nagykövettel a Külügyminisztériumban hétfõn ismertetett magyar kérdéseket most tanulmányozzák, választ készítenek elõ. Mint mondta, Pozsony most fõként a szlovák és a magyar külügyminiszter vasárnapi szlovéniai találkozójára összpontosít, ott szeretne elõrelépést elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!