„Élő vár” Zemplénben

A Füzéri várban
A Füzéri várban
Füzér – Jövő tavasszal már teljes pompában várják a látogatókat.

A Füzéri vár rekonstrukciójának elsődleges célja, hogy Füzér vára – a 16–17. századból fennmaradt gazdag tudásanyag felhasználásával – méltó bemutatóhelye legyen a hazai történelem eme igen sokoldalú szegletének, a benne élők mindennapjainak és a kor szokásainak.

Mesterségek bemutatása

Ezt korhű építészeti megoldásokkal, illetve a fennmaradt leltári feljegyzések alapján elkészített korhű belső berendezéssel, valamint a századot megidéző, funkciónak megfelelő kézműves mesterségek bemutatásával lehet elérni.

A lehetőség szerinti leghitelesebb ábrázolás érdekében az inventáriumokból (leltári feljegyzésekből) ismert berendezés valósághű másolatait helyezték el a kiállítási területeken, ahol a látogató a 17. század tágabb történéseibe is bepillantást nyerhet az eredeti régészeti leletek és a tárlatok feliratai, valamint az élményt teljessé tevő hanghatások (zörejek, hangok) segítségével.

A beruházás során a vár visszanyeri középkori fényét, megújul a palotaszárny és a várkápolna, valamint az alsó bástya épületrésze, amelyek bejárása színes, izgalmas programot garantál a családok és az iskolás gyerekek számára.

A település komplex szolgáltatás­csomagot nyújt vendégeinek, akiket a várhoz kapcsolódó látogatóközpont, tájház és kézművesház is vár, valamint megcsodálhatják az egyik legszebb magyarországi, falusi református templomot, kirándulásokat tehetnek a leghíresebb túraútvonalakon, felkapaszkodhatnak a Nagy-Milicre, ahonnan csodálatos panoráma nyílik Zemplénre és a Kárpátok vonulataira egyaránt.

– ÉM –


Tervezett tárlatok

A rekonstruált várban tervezett interaktív középkori kiállítási tartalomból a legkiemelkedőbbek:

  • a vár kincstári funkciója
  • a 16–17. század hétköznapi élete és tárgyi kultúrája
  • a vár építéstörténete
  • a Perényi családhoz fűződő történeti események bemutatása
  • a Magyar Szent Királyi Korona őrzésének bemutatása
  • Nemzeti Koronaőrzési Emlékhely kialakítása

Nyitás 2016 tavaszán.