Friss hírek

2007.09.29. 08:14

Pozsony csak ENSZ BT-határozat alapján ismerheti el Koszovó függetlenségét

<p>Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata nélkül, vagyis a függetlenség egyoldalú kikiáltása esetén Pozsony nem tudja elismerni Koszovó önállóságát - közölte koszovói albán vezetőkkel a szlovák külügyminiszter. Erről a pozsonyi külügyi tárca közleményben tájékoztatta a Független Hírügynökséget.</p>

Ján Kubiš ((ejtsd: ján kubis)) közép-európai idő szerint szombatra virradó éjszaka találkozott a dél-szerbiai tartományban élő albánok politikai képviselőivel. A tanácskozást az ENSZ Biztonsági Tanácsa 62. közgyűlése kapcsán tartották. Kubiš megismételte azt a szlovák hivatalos álláspontot, hogy bármely érintett fél egyoldalú lépése csak ronthat a régión belüli és azon kívüli helyzeten.

Pozsony továbbra is kész hozzájárulni ahhoz, hogy az Európai Unión belül konszenzus szülessen azzal kapcsolatban, hogy legyen-e az Uniónak koszovói missziója - szögezte le a szlovák diplomácia vezetője.

Koszovó névleg Szerbiához tartozik, 1999 óta áll ENSZ igazgatás alatt. Pristina teljes függetlenséget akar, erről azonban Belgrád hallani sem akar. Az ügyben az Európai Unió, Oroszország és az Egyesült Államok közvetítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!