Helyi közélet

2008.12.30. 20:05

Háromszázmillió alatt a hiány Ózdon

<p>Ózd - Az esztendő utolsó előtti napján is tanácskozott az ózdi képviselő-testület. A keddi ülésen összesen tizennyolc napirendi pont került terítékre, többek között módosították a költségvetési rendeletet.</p>

A december 20-ai „feltöltések” után kiderült, hogy jobban alakult a pénzügyi helyzet, mint azt korábban várni lehetett. A különféle adónemekből ugyanis több pénz folyt be az önkormányzat kasszájába, így hosszú évek után a hiányt sikerült 300 millió forint alá szorítani.

Boda István, a pénzügyi bizottság elnöke kijelentette: ősszel még rosszabb volt a helyzet, de az esztendő utolsó részében javult a pénzügyi mutató. A szakpolitikus szerint racionális gazdálkodással a jövőben is megőrizhető ez a mérleg, de nagy kérdés, hogy a világgazdaság alakulása és az ország gazdasági helyzete milyen hatásokat vetít majd le a helyi önkormányzatra.

A költségvetés módosítása után az ózdi képviselők változtattak az építményadó mértékén és eltörölték az idegenforgalmi adót. A cégeknek a jövő esztendőben már nem 450, hanem csak 350 forintot kell fizetniük négyzetméterenként, a társaságoknál maradt pénzt a jelenlegi helyzetben akár munkahelyek megtartására is fordítják. Az idegenforgalmi adó pedig annyira kevés bevételt jelentett a városnak, hogy jobbnak látták eltörölni. Mint megtudtuk: az így kieső 27 millió forintot máshonnan fogja az önkormányzat pótolni.

Ugyancsak a keddi ülésen döntöttek arról, hogy 2009. március 31-ig meghosszabbítják dr. Eszenyi Gézának a megbízatását. Az Almási Balogh Pál kórház főigazgatója még negyed évig irányítja az egészségügyi intézményt, utána pedig mint ismert: a Medcenter Kft. belépésével tulajdonosváltás lesz ózdi kórházban.

Szintén változás várható az ózdi médiában. Arról a testület már december első részében döntött, hogy Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft. névvel egy új társaságot hoz létre, amely a televíziós műsorok készítése mellett felelni fog az újság kiadásáról is. Zárt formában született meg a döntés, mely szerint a főszerkesztői posztot Görömbölyi László tölti be a jövő esztendő elejétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában