Friss hírek

2009.03.17. 17:12

A román külügy válasza: az alkotmányt magánlátogatáson is tiszteletben kell tartani

<p>Romániának nem áll szándékában korlátozni a magyarországi hivatalos személyek magánlátogatásait, azonban a külföldi vendégeknek tiszteletben kell tartaniuk a román Alkotmányt - áll a román külügyminisztériumnak keddi közleményében. Bogdan Mazuru külügyi államtitkár kedden fogadta Füzes Oszkár nagykövetet, a megbeszélésen a magyar politikusok romániai magánlátogatásairól tárgyaltak. A találkozón a magyar fél szóbeli jegyzéket adott át, melyben a román hatóságoknak Sólyom László köztársasági elnök hétvégi látogatásával kapcsolatos álláspontjának tisztázását kéri.</p>

A román külügy közleménye szerint a megbeszélésen Bogdan Mazuru hangsúlyozta: Románia és Magyarország stratégiai partnersége kölcsönös bizalmat és folyamatos egyeztetést feltételez. A magánlátogatások megszervezésekor be kell tartani a román jogszabályokat valamint a diplomáciai szokásokat. "Hasonlóképp a külföldre látogató román hivatalos személyek is tiszteletben tartják a célország törvényeit és Alkotmányát" - áll a külügy közleményében.

A szaktárca szerint a diplomáciai dokumentumoknak valamint a látogatók nyilatkozatainak be kell tartania a hatóságok és a közigazgatási intézmények megnevezéseit, a hibák, a hozzávetőleges és értelmezhető információk nem fogadhatók el. A külügy úgy véli: a hasonló helyzetek tisztázására az illetékes intézmények közvetlen párbeszéde a járható út.

A külügy megemlíti a két ország stratégiai partnerségét, a két ország közös céljait és eddigi jó kapcsolatait. A dokumentum szerint a kétoldalú kapcsolatok kiválóságát szimbolikus módon a közös kormányülések gyakorlata határozza meg, melyet a kormányon levő politikai erők ideológiai beállítottságától függetlenül évente megszerveznek. A közlemény szerint a román államtitkár és a magyar nagykövet találkozója nyílt, barátságos légkörben zajlott, amely lehetővé tette az összes érintett kérdés tisztázását.

A román külügyminisztérium pár nappal március 15 előtt a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövetének tolmácsolt szóbeli jegyzékében eltanácsolta romániai látogatásától Sólyom Lászlót. A bukaresti sajtó szerint ennek oka: a Sólyom László erdélyi látogatását bejelentő magyar dokumentumban a "Hargita önkormányzat" megfogalmazás szerepel, ugyanakkor a magyar nagykövetség a külügyminisztériumnak átadott szóbeli jegyzékben úgy fogalmazott: a magyar köztársasági elnök "katonai repülőgéppel és helikopterrel érkezne". A román hírforrások azt állítják: Bukarest Sólyom autonómia-párti kijelentéseitől is tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!