Nyíregyháza hírei

2011.08.08. 10:45

Csökkenthető a vállalkozások banki számlaköltsége Szabolcsban is

Nyíregyháza - Egyre több kis- és középvállalkozás működésében figyelhető meg fokozott árérzékenység.

Nyíregyháza - Egyre több kis- és középvállalkozás működésében figyelhető meg fokozott árérzékenység.Míg azonban közvetlenül a gazdasági válság kitörését követően elsősorban az olyan nagyobb költségterheket vizsgálták felül, mint a bér-, vagy éppen a marketing kiadások, addig manapság már az olyan kisebb volumenű költségeket is górcső alá vonják, amilyenek a számlavezetési szolgáltatások díjai.

A fentiekkel összefüggésben jól megfigyelhető egy másik tendencia is abankolás terén: folyamatosan növekszik az internetbankolás népszerűsége idehaza. 2006 és 2010 között a felhasználók száma 555 ezerről 11 millióra nőtt. Az internetbankolás nemcsak a lakosság, hanem a vállalkozások körében is dinamikusan terjed, amelynek a szakértők szerint az egyik oka, hogy egyre több kis- és középvállalkozás működésében figyelhető meg fokozott árérzékenység.

Manapság több tucatnyi számlacsomag közül válogathatnak a kis- és középvállalkozások. Sokuk azonban ezt inkább a bőség zavaraként éli meg: „Én mindig azt javaslom, hogy először is gondolják végig, hogy mire akarják használni a számlacsomagot, utána vegyék számba, hogy egy-egy szolgáltatáselemet (pld. pénzfelvétel ATM-ből vagy elektronikus tranzakciók száma) havonta kb. hány alkalommal akarnak igénybe venni. Ezek alapján egy banki szakember segíteni tud abban, hogy melyik számlacsomag lenne a legkedvezőbb a vállalkozás számára. Mi például egyértelmű iránymutatást adunk a kkv-knak a bankolási szokásaik alapján: így a Dinamika Szolgáltatáscsomagot az induló, viszonylag kevesebb banki műveletet végző vállalkozásoknak ajánljuk, az elektronikus számlaforgalmat előnyben részesítőknek az Elektronikus, míg a dinamikusan növekvő, jelentős devizaforgalmat bonyolítóknak a Flotta Szolgáltatáscsomagot javasoljuk.”–mondta Kazsuk Gézáné, az MKB Bank kisvárdai fiókvezetője. A fiókvezető elmondása szerint Szabolcs-Szatmár megyében a helyi vállalkozások körében is jól megfigyelhető az internetbankolás terjedése, amit jól mutat, hogy például a kisvárdai, Szent László utcai fiókjukban vezetett vállalkozói számlák 15 %-a Elektronikus számlacsomag.

Persze a legtöbb kkv-t az érdekli, hogy számszerűen milyen megtakarítást lehet elérni egy-egy jól megválasztott számlacsomaggal. „Az interneten nagyon sok helyen található bankszámla kalkulátor, amivel pillanatok alatt össze lehet hasonlítani a különböző konstrukciókat.. Mielőtt bevezettük a Dinamika, Elektronikus és Flotta számlacsomagokat, konkrét kalkulációkat végeztünk, hogy milyen nagyságrendű megtakarítást lehet elérni egy-egy jól megválasztott számlacsomaggal. A számításaink azt mutatták, hogy egyes szolgáltatáscsomagok választása esetén – az ügyfél bankolási szokásaitól függően – a megtakarítás éves szinten akár a 800 ezer forintot is meghaladhatja.” – mondta Kazsuk Gézáné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!