Magyarország

2011.07.26. 17:02

Az öngyilkossággal foglalkozó weblapok elleni fellépést szorgalmaznak Magyarországon

Budapest (MTI) - Az öngyilkossággal foglalkozó honlapokkal, internetes fórumokkal szembeni határozottabb fellépést szorgalmaz a Safer Internet Plus európai uniós program magyar képviselete a fiatalok védelmében.

Budapest (MTI) - Az öngyilkossággal foglalkozó honlapokkal, internetes fórumokkal szembeni határozottabb fellépést szorgalmaz a Safer Internet Plus európai uniós program magyar képviselete a fiatalok védelmében.

 

Az interneten elérhető öngyilkossággal kapcsolatos anyagok jelentős része nem a megelőzést és a tájékoztatást szolgálja, sokkal inkább közöl olyan információkat amelyek az öngyilkosság elkövetéséhez adnak ötleteket - mutat rá a Kék Vonal Gyerekkrízis Alapítvány közleménye.

Az Európai Unió Safer Internet Plus projektjének célja, hogy a fiatalok számára biztonságosabbá tegyék az internethasználatot. Az olyan oldalak, amelyek az öngyilkossághoz adnak ötleteket és azok a fórumok, amelyeken az öngyilkosságról, mint vágyott problémamegoldási módról beszélgethetnek a felhasználók, kifejezetten károsak - hívja fel a figyelmet a közlemény. Ezeket a jogsértő vagy veszélyes webhelyeket a biztonságosinternet.hu oldalon lehet bejelenteni. A nemzetközi programhoz kapcsolódó tagországok Internet Helpline szolgáltatást működtetnek.

Az öngyilkossági gondolatokkal küzdő tinédzserek legtöbbször elszigetelődnek környezetüktől, magukba fordulnak és olyanok társaságát keresik, akik hasonlóan éreznek. Az internetes fórumokon ezek a fiatalok könnyen találnak hasonló gondolkodású társakra. Akit beszippant egy ilyen közeg, az sokkal nehezebben jut el segítő szakemberhez. Ekkor nő meg a segélyvonalak, mint "alacsony küszöbű" szolgáltatások szerepe. Az Internet Helpline program célja, hogy legyen hova fordulniuk a zaklatott, segítséget kérő fiataloknak - részletezte az alapítvány.

Magyarországon a Kék Vonal Gyerekkrízis Alapítvány működteti ezt a segélyvonalat, amelyet a 116 111-es európai harmonizált hívószámon lehet elérni, vagy e-mailben és chaten lehet segítséget kérni az alapítvány munkatársaitól. A vonal és az email-szolgáltatás éjjel-nappal ingyenesen és névtelenül elérhető a 24 év alatti korosztály számára.

A biztonságos internethasználat tudatosításáért és az ezzel kapcsolatos oktatásért felelős központ szerepét a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat látja el Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!