2016.01.03. 12:14
Receptek a járásokból - Nagymama mézes krémese
Mezőcsát - A klasszikus mézes krémest családi hagyományként örökölte és adja tovább.
Mezőcsát - A klasszikus mézes krémest családi hagyományként örökölte és adja tovább.
Számos olyan ételféleség, sütemény van, amelyet tájegységtől függően, kisebb-nagyobb eltéréssel szívesen készítenek. Ilyen a klasszikus mézes krémes is, melyet családi hagyományként örökölt és ad tovább Gazdáné Lengyel Erika.
Hozzávalók:
2 tojás, 5 dekagramm vaj, 10 dekagramm porcukor, 4 evőkanál tej, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál szódabikarbóna. Mindezt tűzhelyen kikeverjük, majd hozzáadunk 40 dekagramm lisztet.
Négy cipót formálunk a tésztából, vékonyra kinyújtjuk, és közepes nagyságú tepsi hátulján halvány zsemleszínű lapokat sütünk belőlük.
A krémhez szükséges: 1/2 liter tej, 1 csomag vaníliás puding, 20 dekagramm vaj, 20 dekagramm porcukor, 1 csomag vaníliás cukor. A tejet a pudinggal és a vaníliás cukorral sűrűre főzzük, majd lehűtjük.
Összedolgozzuk
A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd összedolgozzuk a pudingos masszával. A krémet három részre osztjuk, és megtöltjük vele a lapokat. Vigyázni kell, mert a tésztalapok kemények, könnyen törnek.
A megtöltött süteményt hideg helyen egy éjszakán át hagyjuk megpuhulni, másnap szeleteljük.
- ÉM -