Friss hírek

2010.01.28. 10:53

GKI: lassan visszatér a bizalom a válság elõtti idõére

<p>A várakozások sokkal kevésbé pesszimisták az egy évvel ezelõttinél, kedvezõbbek a 2008. októberinél is, de még nem érték el a válság elõtti utolsó "békehónapra", 2008. szeptemberére jellemzõ értéket - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. által az Európai Unió támogatásával készített januári konjunktúraindexbõl. Eszerint az üzleti életben és a fogyasztók körében is folytatódott a bizalmi index tavaly májusa óta tartó markáns emelkedése.</p>

Az ipar és építõipar várakozása javult, a szolgáltató cégeké nem változott, a kereskedelemben viszont romlott a következõ idõszak megítélése. Az iparban a nagyvállalatok optimistábbak, már a termelés bõvülésére számítanak, a kicsik viszont pesszimistábbak.

Az árcsökkenésre számítók minden ágazatban kevesebben lettek januárban, és erõsödött a lakosság inflációs várakozása.. A foglalkoztatási szándék az iparban és az építõiparban erõsödött, a kereskedelemben és a szolgáltatásokban viszont romlott. A magyar gazdaság egészére vonatkozó kilátások viszont az iparban és az építõiparban estek vissza, a másik két ágazatban javultak.

A lakossági bizalmi index korábbi emelkedése tavaly novemberben megtorpant, az elmúlt két hónapban aztán ismét felfelé tartott. Januárban a munkanélküliséggel kapcsolatos félelmek érezhetõen erõsödtek, a saját pénzügyi helyzet és megtakarítási lehetõség megítélése kissé javult decemberhez képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!