2009.10.27. 09:19
Új magyar tritikálé kenyér - Kelet-Magyarország
Egyedülállóan már étkezési -malom és sütõipari - célra is használható az az új magyar tritikálé fajta, amelynek a "Hungaro" nevet adták nemesítõi - írja a lap. A tritikálé, a búza és a rozs keresztezésébõl származik. Gyengébb minõségû talajokon termesztik, és eddig elsõsorban takarmányozási célokra használták. A kenyérnek való tritikálét Dr. Kruppa József nemesítette. A kisvárdai férfi közölte: a közelmúltban megindult a próbagyártása a Hungaro fajtából elõállított kenyérnek. Az új élelmiszeripari termék gazdag ásványi anyagokban, káliumot, kálciumot és magnéziumot tartalmaz. A tritikálé kenyér rost-tartalma magas, kalória tartalma viszont kisebb, mint a hagyományosé. Az új, ropogós, foszlós magyar kenyér fajtát a tervek szerint elsõként Kisvárdán sütik majd - írja a lap.