Helyi közélet

2013.05.31. 12:11

Táncház, bonbon és a tokaji bor

Parasznya - Gulyásleves és fánk. Ezt kaptak ebédre a magyar, a szlovén és a német gyerekek, nevelőik és a spanyol tanárok: s tanúsíthatjuk, igencsak elégedettek voltak vele. Már csak azért is, mert ők maguk is segédkeztek az előkészületeknél, mielőtt kirándultak volna Lillafüredre, krumplit és répát pucoltak.

Parasznya - Gulyásleves és fánk. Ezt kaptak ebédre a magyar, a szlovén és a német gyerekek, nevelőik és a spanyol tanárok: s tanúsíthatjuk, igencsak elégedettek voltak vele. Már csak azért is, mert ők maguk is segédkeztek az előkészületeknél, mielőtt kirándultak volna Lillafüredre, krumplit és répát pucoltak.

Ez is a projekt része ugyanis: megismerni valamilyen helyi specialitást, s annak készítési módját.

Parasznyára voltunk hivatalosak, ahol a Comenius projekt utolsó napján vehettünk részt. Még 2011-ben nyert uniós pályázatot a település iskolája, a Pitypalatty-völgyi Református Általános Iskola három másik, külföldi – spanyol, szlovén és német iskolával – közösen.

Gyakorolják a nyelvet

2011-ben csak a tanárok utaztak Spanyolországba, a következő évben már egy gyerekcsoport is, Szlovéniába. Majd következett Németország, most pedig Parasznya. A program célja, hogy az angolt tanuló diákok és tanárok megismerjék egymás kultúráját és gyakorolják a tanult nyelvet.

Parasznyára most 12 diák érkezett, a gyerekeket ugyanennyi, a projektben résztvevő parasznyai családnál szállásolták el. Az egy hét alatt gazdag programot kínáltak nekik, tudjuk meg dr. Sasné Venczel Ildikótól, az iskola igazgatónőjétől. Amellett, hogy a gyerekek belepillanthattak az iskola életébe, jártak Tapolcán a barlangfürdőben, a kalandtúra parkban, voltak Sárospatakon, ahol a református kollégiumban kézbe vehették Comenius XVI. században írt műveinek eredeti kiadásait, Szerencsen kézi készítésű bonbonokat kóstoltak, a tanárok pedig Tokajban még a tokaji bort is megízlelték. Voltak Lillafüreden, utaztak kisvonaton, sőt, mivel meghívták az Esztenás együttest, egy fergeteges magyar táncház-esten is szórakozhattak a vendégek. S akinek ez sem volt elég, egy éjszakai kalandtúrán is részt vehetett.

Búcsúdélután

Mikor csütörtökön ott jártunk, már csak a búcsúdélután volt hátra, amit a gyerekek a befogadó családokkal töltöttek.

A gulyás és a fánk után beszélgettünk. Először a szlován lányokkal, Majával, Katjával és Nikával, akik fülig érő szájjal mesélik, nekik az előző esti táncház tetszett a legjobban. Mint mondják, komoly barátságok köttettek, s hiába vége a projektnek, ők továbbra is levelezni fognak.

A német vendégek már középiskolások, így kevésbé értettek szót a kicsikkel, árulja el nekünk Nadja, Manuel, Félix és Vanessa, de őket is megfogta a magyar kultúra. Az egyetlen fiú pedig megjegyzi, neki a barlangfürdő tetszett a legjobban.

A parasznyai házigazda gyerekek, Nelli, Viki, Mirjam, Kiara, Viola, Judit és Lívia is csupa jókat mesélnek. Még vár rájuk egy esti szalonnasütés, árulják el, néhányan – Dóráék – pedig lovagolni, fagyizni és a Diósgyőri várba tervezik vinni utolsó délután a vendégeket.

Az igazgatónő még meséli, az utolsó nap délelőttjén a tanárok összeültek, hogy lezárják a három éves projektet, ahol szóba került az esetleges folytatás is, hiszen az unió újabb pályázati lehetőséget írt ki. A projektre egyébként 20 ezer eurót nyert a parasznyai intézmény.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában