Friss hírek

2010.10.07. 13:14

Közel száz fát vágnak ki a Velencei-tó partján-civil szervezetek tiltakoznak

<p>Kilencvennyolc fát szednek ki tövestül a Velencei-tó partján a napokban. A munka szerdán kezdődött. Civil szervezetek tiltakoznak és megmozdulásokat terveznek. A 2.2 milliárdos, Unió által támogatott, Velencei-tó kapuja projekt második ütemének kivitelezése kezdődött meg. A projekt az önkormányzat szerint a minőségi turizmust fejlesztené, ám a civil szervezetek szerint tájidegen.</p>

Tiltakoznak a fakivágás ellen. A polgármester korábban azt ígérte fát nem vágnak ki- mondta a Független Hírügynökségnek Szigeth Gábor, az Angelika Egyesület elnöke.

Ő nem ígért ilyet, a fakivágás törvényes. A környezetrendezési kiviteli terv alapján az építési területen 265 növényt vizsgáltak meg, döntő többségében fát. Közülük 119 -et kellene megtartani, 146 fa kivágható, ám csak 98 darabra kért és kapott engedélyt a kivitelező- tudtuk meg Oláhné Surányi Ágnestől. A polgármester hangsúlyozta: Valóban rossz látvány, ám öt napon belül végeznek a fák kivágásával, és helyettük 238 fát, több mint 1700 cserjét, és 320 darab virágzó évelő növényt ültetnek el.

2.2 milliárdos beruházás a Velencei-tó Kapuja projekt. Ebből 700 millió az önkormányzat önrésze, 1.4 milliárd uniós és kormányzati támogatás. Épül egy központi épület a tóparton, abban szupermarket, 30 szolgáltató üzlet, posta stb., valamint rendezvényterem, belső fedett sétány, amely a szabadban ugyancsak sétányban folytatódik. Most a beruházás második üteme kezdődött meg. Már elkészült a Velencei-tó partvédőműveinek felújítása, egy játszótér alapja, és egy járda. A tervek szerint a beruházás a jövő évben befejeződik.

Az Angelika Egyesület elnöke azt mondja: Más civil szervezetekkel megmozdulásokat terveznek. A Kápolnásnyéki Polgári Egylettel közösen tartanak csütörtökön este elnökségi ülést. Hogy pontosan mikor és miként fejezik ki tiltakozásukat, azt ott döntik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!