Friss hírek

2009.12.17. 11:48

Újabb nagyprojektet hagytak jóvá Brüsszelben

<p>Az Európai Bizottság hétfõn jóváhagyta az M43-as autópálya Szeged-Makó közti szakaszának közösségi támogatását, s ezzel a 29 nagyprojektbõl 14 kapott zöld jelzést Brüsszelben - mondta csütörtökön Varju László, a gazdasági minisztérium államtitkára. A hétfõi parlamenti elfogadás után akár - ha addig kihirdetik - rövidesen hatályba léphetnek a banki ügyfeleket erõsebben védõ törvényi rendelkezések és a pénzügyi felügyelet hatékonyabb munkáját rögzítõ szabályok.</p>

Az M5-ös autópályától, Szegedtõl Makóig terjedõ 7,6 kilométeres M43-as autópálya-szakasz megépítéséhez 42 milliárd forinttal járul hozzá az Európai Unió, ez a kivitelezési költség 90 százaléka - ismertette a hétfõi brüsszeli döntést a csütörtöki kormányszóvivõi tájékoztatón Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára. Az út öt csomópontot és egy hidat is magában foglal. Ez a tervezett 29-bõl a 14-ik úgynevezett nagyprojekt, amit pénzzel segít az Európai Bizottság. Ezekkel összesen 750 milliárd forint értékû fejlesztés valósul meg, 500 milliárdos közösségi támogatással - mondta az államtitkár.

Ugyancsak hétfõn fogadott el az Országgyûlés egy sor pénzügyi tárgyú törvényt, amelyek a szolgáltatók feletti erõsebb felügyeletet és nagyobb fogyasztóvédelmet eredményeznek - mondta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke, Farkas Ádám. Az egyik legfontosabb változás, hogy a nyáron megalkotott, önkéntességen alapuló banki magatartási kódex egyes szabályai immáron kötelezõek lesznek. Ide tartozik az egyoldalú szerzõdésmódosítás lehetõségének jelentõs szigorítása. A bankoknak ezentúl még alaposabban kell tájékoztatniuk ügyfeleiket a különféle banki konstrukciókról, akik a már megkötött szerzõdéstõl 14 napon belül költség nélkül visszaléphetnek. A hitelek elõtörlesztésének mostani, általában 5-10 százalékos díja 1 és 2,5 százalék közötti mértékre csökken konstrukciótól függõen. Új szabály vonatkozik a jövõben a gyorskölcsönökre is: egy ember egy évben csak egyszer, legfeljebb 250 ezer forintot vehet fel olyan hitelbõl, amelynek teljes hiteldíj-mutatója a jegybanki a! lapkamat maximum tízszerese, most 65 százalék.

Erõsebb "fogakat" kap a PSZÁF - mondta Farkas Ádám. A felügyelet hatóságból a parlamentnek felelõs autonóm közigazgatási szervvé válik, egyes esetekben beavatkozhat a pénzügyi szolgáltatók mûködésébe, például kockázatosnak talált terméket betilthat. Jelentõsen, kétmilliárd forintra növekszik a bírság felsõ határa. A törvényi elõírások a kihirdetés napján lépnek hatályba, ami január elsejéig megtörténhet - mondta Farkas Ádám.

Eddig nem sikerült jogszabályt alkotni a jó ügyfeleket elõnyben részesítését lehetõvé megoldásokról, de a PSZÁF változatlanul pártolja a pozitív adóslista létrehozását, de legalább azt, hogy mód legyen teljes körû hitelnyilvántartást vezetni az emberek kölcsöneirõl - mondta a PSZÁF elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!