Friss hírek

2009.07.12. 20:15

Felrobbantanák gyárukat a tiltakozó francia munkások

<p>Gyáruk felrobbantásával fenyegetőznek egy csődbe ment francia autóalkatrész-üzem dolgozói, ha a fő partnerüknek számító Renault és PSA-Peugeot nem fizet nekik végkielégítést. A Chatellerault városában álló New Fabris gyár 366 alkalmazottját tömörítő szakszervezet vasárnapi közleménye szerint a dolgozók elfoglalták az üzemet, és fejenként 30 ezer eurót (8,3 millió forint) követelnek a két autógyártó óriástól, amelyektől a gyár megrendeléseinek kilencven százaléka származott.</p>

"A gázpalackok már a gyárban vannak. Mindent megszerveztünk a robbantáshoz" - mondta Guy Eyermann, az üzem munkástanácsának titkára és a CGT szakszervezet egyik illetékese az AFP-nek, hozzátéve, hogy a fizetésre július 31-ig szabtak határidőt a két autógyártónak. Mint mondta, a gyárban jelenleg kétmillió euró (555 millió forint) összértékű autóalkatrész van, valamint egy nagyjából ugyanennyit érő, új Renault-gyártósor. "Nem várunk augusztusig, vagy szeptemberig, és nem hagyjuk, hogy a PSA és a Renault addig elvigye az üzemben tárolt alkatrészeket" - mondta Eyermann. "Ha nem kapunk semmit, ők sem kapnak semmit" - figyelmeztetett.

Mint mondta, a munkások közvetítői a múlt héten felkeresték a Peugeot központját, kedden pedig a Renault-hoz és a munkaügyi miniszterhez mennek, hogy megpróbáljanak egy megállapodást tető alá hozni. Reményeik szerint a kormányzat segítségével sikerül majd nyomást gyakorolniuk a két autógyártóra, amelyek mindegyike állami segítséget vett igénybe a gazdasági visszaesésük ellensúlyozására.

A termékei kilencven százalékát a Renault-nak és a PSA Peugeot-nak értékesítő New Fabris június 16-án jelentett csődöt. Elbocsátott dolgozói azt állítják, hogy a két autógyártó cég korábban 30 ezer eurót fizetett a szintén jórészt tőlük függő alumíniumspecialista üzem, a Rencast kétszáz munkatársának. A csődbe ment New Fabris alkalmazottai ezért most azt remélik, hasonló végkielégítést tudnak ők is kicsikarni a két vállalattól.

A franciaországi gyárakban egyébként az utóbbi hónapokban nem ritka a dolgozók erőszakos fellépése. Korábban több üzemben is túszul ejtették főnökeiket a munkások, azt remélve, hogy így csökkenthetik a leépítések mértékét, vagy legalább kedvezőbb végkielégítést tudnak kiharcolni az elbocsátottaknak. Az esetek egyike sem zárult végül a dolgozók elleni vádemeléssel, a gyárvezetőket minden alkalommal sértetlenül engedték el a tiltakozók, ráadásul általában sikerült új tárgyalásokat kikényszeríteniük a cégvezetőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!