Nagyvilág

2010.08.22. 11:26

Összecsapások Irakban az áramkimaradások miatt

<p>16 ember, köztük 10 rendőr megsérült egy tüntetésen az iraki Naszirijában, ahol az áramszünetek ellen tiltakoztak a helyiek. A "Hol az áramunk?" jelszavat skanáló tömeg kőzáport zúdított a rendőrökre, néhányukat bottal is elverték.</p>

A rendőrök csak vízágyúval tudták feloszlatni a tömeget, amely szombat este verődött össze az iraki Naszirijában, ahol néhány hét alatt ez már a második megmozdulás volt az áramkimaradások miatt. A tüntetők közül 40-et letartóztattak a hatóságok. "Azért demonstráltunk, mert úgy érezzük, hogy a kormányzatnak nincs megoldása az elektromos problémára, és csak hamis ígéreteket tesznek" - mondta az egyik felvonuló hozzátéve, hogy a túl nagy hőség miatt aludni sem tudnak.

Az iraki áramfogyasztás naponta átlagosan 8 ezer megawatt, de nyáron, amikor a hőmérő higanyszála gyakran 50 fok fölé kúszik, akár a 14 ezer megawattot is eléri, több helyen korlátozásokra kényszerítve a szolgáltatót. Ilyenkor csak a saját generátorral és üzemanyaggal rendelkezők tudják hűteni tovább az élelmiszerüket, vagy működtetni a légkondicionálást egész nap.

Az elégedetlenség júniusban a déli-iraki Bászrában véres tüntetésbe torkollt: a rendőrök rálőttek a köveket hajigáló tüntetőkre két ember halálát okozva. A tiltakozás miatt le kellett mondtania az áramellátásért felelős miniszternek is, noha Núri al-Maliki kormányfő figyelmeztetett, hogy nincs gyors megoldás az áramkimaradások okainak megszűntetésre.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!