Elnöki idejének növelésén dolgozik a venezuelai államfő

Alkotmányreformot, benne az elnöki hatáskörök megnövelését és újraválasztásának lehetőségét terjesztette a venezuelai parlament elé Hugo Chavez. A dél-amerikai ország államfője szerda este, magyar idő szerint csütörtök hajnalban tartott beszédet a 167 törvényhozó előtt, akiknek mindegyike az ő híve, minthogy az ellenzék bojkottálta a legutóbbi választásokat.

Noha a venezuelai alkotmány – Chavez megfogalmazása szerint – “a legfejlettebb az egész univerzumban”, az elnök a reform “csodálatos gépezetének továbbvitelével” teljessé akarja tenni azt a “21-dik századi szocialista modellt”, amit sokan “olajszocializmusnak” is neveznek. Venezuela a világ ötödik legnagyobb olajexportőre és gazdasága alapvetően ettől az iparágtól függ.

Chavez alkotmánymódosító javaslatának lényege az, hogy töröljék el például azt a korlátozást, hogy az államfőt egymás után csak két ciklusban lehet megválasztani. Ezen kívül a jelenlegi hatról hét évre növelnék az elnöki mandátum időtartamát.

Minthogy a caracasi parlamentben csak Chavezhez lojális képviselők ülnek, a javaslat megszavazása nem kérdéses. Ezután azonban még népszavazáson is jóvá kell hagyatni a változtatásokat. Chavez reformjait – a legutóbbi felmérés szerint – a lakosság 45 százaléka támogatja, de körülbelül 25 százalék a bizonytalanok tábora.

Hugo Chavezt először 1998-ban választották elnökké – az akkori törvények szerint 5 évre, újra nem választhatóan. A politikus egy évvel később elfogadtatott egy törvényjavaslatot, amely már 6 évre emelte az államfői mandátum idejét és egymás után két ciklust engedélyezett, most pedig még tovább akarja szélesíteni a jogkörét és mandátumának idejét.