Elmesélték a történelmet, amit átéltek a földesistáknak

By Szántó Rita
Miskolc – Földeses diákok készítettek interjút a XX. század szemtanúival.

A második világháborút-, a holocaustot túléltekkel vagy éppen rendszerváltó politikusokkal is készítettek interjút földeses diákok az Emlékpontok-Audiovizuális emlékgyűjtés keretében. Ez a projekt egy uniós támogatás segítségével valósulhatott meg, mely azzal a céllal jött létre, hogy az 1945 utáni történelem oktatását segítsék. Miskolcon a Földes Ferenc Gimnázium 40 diákja vett részt a programban Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet igazgató-helyettes és dr. Szabó Istvánné, Jobbágy László pedagógusok vezetésével.

Az igazgatóhelyettes elmondta: diákjaik a XX. század élő szemtanúival készítettek interjúkat. Ezekből történelmi adat- és interjútár készül majd, amelyet a későbbiekben kiválóan lehet használni a történelem oktatásban – magyarázta.

Az interjúalanyok arról is dönthettek, hogy a velük készült beszélgetések hanganyagait csak kutatási célra használják fel vagy nyilvánosságra hozzák. Akik az utóbbiba beleegyeztek, azok anyagai az emlekpontok.hu oldalon már megtekinthetők – tudtuk meg.

Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet elmondta: a diákok közül volt, aki családtaggal, baráttal, tanárral készített interjút. Abban minden diák egyetértett, hogy érdekes, izgalmas volt ez a fajta kutatómunka. Sokan – pont a pályázat hatására – ebben az irányban szeretnék folytatni tanulmányaikat – mondta az igazgatóhelyettes.