Elmeorvosi- és hazugságvizsgálatok a móri ügyben

Poligráfos hazugságvizsgálat alá vetették a móri bankrablás egyik gyanúsítottját, W. Róbertet, akit három héttel ezelőtt fogtak el a rendőrök Tatabányán – mondta el a Független Hírügynökségnek Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda sajtószóvivője.

Hozzátette, hogy a törvények szerint a vizsgálaton csak a gyanúsított és a pszichológus lehet jelen, sem a nyomozók, sem az ügyvéd nem zavarhatja azt.

Az eljárás reggel kezdődött és dél körül ért véget, úgy tudni, a héten már több hasonló vizsgálatot is végeztek, az eredményekről azonban nincs információ. A nyomozók többek közt arra keresik a választ, hogy hányan voltak jelen az öt évvel ezelőtti rablógyilkosságnál és honnan szerezték be a fegyvereket, a két új gyanúsított vallomása között ugyanis eltérések vannak. Egyelőre egyikük sem vállalta magára, hogy ő végzett volna ki 8 embert Móron 2002. május 9-én, és azt sem tudni, hogy a gyanúsított igazat mond-e akkor, amikor azt állítja, hogy ő csak az ajtóban állt, nem ölt meg senkit, és a 7 milliós zsákmányból egyetlen forintot sem kapott.

A Független Hírügynökség értesülései szerint a pénteki poligráfos vizsgálatot csütörtökön egy elmeorvosi vizsgálat előzte meg, egyelőre ennek eredményét sem tudni. A héten az ügy másik gyanúsítottját – akit a móri rablás mellett, a veszprémi postásgyilkossággal is gyanúsítanak – is hasonló vizsgálatoknak vetették alá. Őt a múlt hét kedden elvégzett “felismertetési eljáráskor” több szemtanú is ki tudta választani, mint a égy évvel ezelőtti veszprémi postásgyilkosság elkövetőjét.

A február 16-án Tatabányán elfogott N. Lászlót a 2003-ban elkövetett veszprémi postásgyilkosságon kívül több postás kirablásával és a nyolc ember halálával végződő móri bankrablásban való részvétellel is gyanúsítják. Társát, a pénteki poligráfos vizsgálat alanyát csak a móri rabláskor elkövetett gyilkossággal.

Azt mindkét gyanúsított beismerte, hogy részt vett a móri vérengzésben, és a gyilkos fegyverek is előkerültek a veszprémi postás megölésével gyanúsított ember lakásának rejtekhelyéről: előkerült a Skorpió, amivel lemészárolták az embereket és az a pisztoly, amivel a biztonsági őrt lőtték le. Ezt egyébként a házkutatás közben nem találták meg a rendőrök, csupán azután, hogy a férfi elárulta a speciális rejtekhelyét.

A héten elkészített hazugságvizsgálat egyik legfontosabb eredménye az lenne, ha kiderülne, ki vagy kik öltek meg a bankban 8 embert, ez ugyanis a móri ügy legfontosabb kérdése. A gyilkosságokat egyik gyanúsított sem vállalta magára.