Élményszerű szemléletformálás a Lányok Napján a Miskolci Egyetemen

Akt.:
Próbamunkán...
Próbamunkán... - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A Miskolci Egyetem műszaki karai hatodik alkalommal rendezték meg a Lányok Napját.

Az interaktív nyílt napra azokat a középiskolás lányokat várták, akik nyitottságot éreznek magukban a földtudományok iránt, vagy szeretnének orientálódni, hogy milyen irányba tanuljanak tovább.

lanyok-napja-06-aj

A rendezvény apropójáról a szervezési feladatokat koordináló Roneczné Ambrus-Tóth Juditot, a Nők a Tudományban Egyesület regionális képviselőjét kérdeztük.

„A Műszaki Földtudományi, Műszaki Anyagtudományi és a Gépészmérnöki és Informatikai Kar, az Egyesülettel közösen szervezi a programokat. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a lányok körében a természettudományos és mérnöki pályát népszerűsítsük. A nők nagyon kreatívak, okosak és másképpen állnak hozzá a feladatokhoz, mint a férfiak. A cégek ma már olyan családbarát programokkal segítik a hölgyeket, hogy anyaként is érdemes mérnöknek maradni. Az a tapasztalatunk, hogy a lányok megrettennek és nem merik feltétlenül választani ezt az irányt. A Miskolci Egyetemnek nagyjából fele-fele arányban vannak női hallgatóink és az oktatók hatvan százaléka szintén nő, bár ez karonként másképpen oszlik meg. A mai napon tizen­nyolc olyan lányt sorsoltunk ki, akik nem első alkalommal vesznek részt a Lányok Napján és remélhetőleg ők minket fognak választani majd a továbbtanulásukban.”

lanyok-napja-08-aj

Interaktív műhelyek

Több műhelyfoglalkozáson megfordultunk. Ezek lényege, hogy a résztvevők egy-egy laboratóriumban odamehetnek, kipróbálhatják a gépeket, tudtuk meg. Például van ólommentes figurák öntése, üvegékszer és porcelán készítés, alumínium plakett öntés. A gépészeknél a por robbantáson és szélcsatornán szokott sok látogató megjelenni, de nagyon népszerű a bányászoknál a tanbánya program minden évben.

lanyok-napja-10-aj

„Gondoltam, eljövök…”

Halápi Dávid mester szakos hallgató az Öntészeti Intézet műhelyén volt koordinátor. „Kézi formázású gyakorlat van nálunk. Mindenki saját kezűleg elkészíthet egy öntvényt. Ledöngöli és ezt aztán alumíniumból kiöntheti magának. A műhely bepillantást enged az öntészet alapszakmájába, hogy régen kézzel formázták homokba az eszközöket. Ma már kicserélték az öntőszerszámokra, de az elv ugyanaz.” – mondta.

lanyok-napja-22-aj

Füzéri Dorina Máriával, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának diákjával a foglalkozáson találkoztunk és motivációiról kérdeztük. „Még nem nagyon tudom, hogy hová szeretnék egyetemre továbbmenni, a matematika és a fizika érdekel. Gondoltam eljövök, hogy tájékozódjak. A programok színesek, izgalmasak, egyszer sem unatkoztam eddig, még jobban felkeltik az érdeklődésemet a természettudományok iránt.”

ÉM-DA