Elmentek a DVTK mellett, pénzügyi értelemben (is)

Akt.:
Árki Gábor, a DVTK sportigazgatója
Árki Gábor, a DVTK sportigazgatója - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A sportigazgató szerint a DVTK jelenlegi helyezése elfogadhatatlan, de a keret alkalmas az előrelépésre.

A labdarúgó NB I 2015/16-os szezonjának egyharmada pergett le. Ezzel kapcsolatban előző cikkünkben Bekő Balázs, a Diósgyőri VTK vezetőedzője nyilatkozott, ezúttal Árki Gábor sportigazgatót kérdeztük. Elsőként arról, hogy miként vélekedik a piros-fehérek eddigi szerepléséről, a megszerzett 12 pontról és a 8. helyről.

– Tömören megfogalmazva: elfogadhatatlan – jelentette ki a sportvezető, majd így folytatta: – Nem 8. helyezettnek kellene lennie a csapatnak, jóval előrébb kellene állni a tabellán. Rengeteg olyan elhullajtott pontunk volt, ami érthetetlen. Jó, persze látjuk, hogy a nyári átigazolási időszak alatt sok csapat megerősödött pénzügyileg, és ennek köszönhetően játékosállományát tekintve is. Akkor picit meglepőnek tűnt, hogy miért nem nekünk mondott igent egyik, vagy másik játékos, és miért választott, egy korábban gyengébb kondíciókkal rendelkező klubot, de ma már tudjuk az okát.


Ön szerint hanyadik helyen végez a Diósgyőri VTK az NB I 2015/2016-os idényében?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Jóval hátrébb kerültek

Arra a kérdésünkre, hogy a DVTK a büdzséjét tekintve elvesztette-e a futball közvélemény által ismert korábbi 4-5. helyét, a sportigazgató igennel felelt, és azt mondta, hogy ettől jóval hátrébb kerültek, majd példaként megemlítette, hogy van olyan klub, amelynek tulajdonosi változása azt eredményezte, hogy a tavalyinál több száz millió forinttal több pénzből gazdálkodhatnak. Arra a felvetésünkre, hogy akkor ezek alapján, a büdzséhez mérten nem is tűnik veszedelmesnek a 8. hely, a sportigazgató erre így reflektált:

– Dehogy nem! A keretünk bőven adott lenne arra, hogy tartósan az első hatban szerepeljünk. Még így is, a történtek, a látottak alapján, hát még úgy, ha azt feltételezem, hogy a teljes keret rendelkezésre áll. Jó, tudom, ez nem adatott meg nekünk, két meccsen nem tudtunk ugyanúgy felállni. Hihetetlen pechszériánk van, a sérüléseket illetően, és ugye nem arról van szó, hogy az edzésmunkával lenne valami gond, hiszen ezek nem izomsérülések, hanem szinte kivétel nélkül traumatikusak. Döbbenetes, hogy ez hetek óra kísér minket, de ezzel nem lehet semmit csinálni. Az ellen nincs ellenszer, ha valakit meccs közben lerúgnak, vagy, ha edzésen egymásnak okoznak sérülést a játékosok, mert ilyen is előfordult, nem is egyszer, hanem kétszer. Ez tényleg balszerencse. De mondom: ettől függetlenül előkelőbb helyen kellene lennünk.​

Mivel lehetne?

A „mivel lehetnének előrébb?” kérdést is feltettük Árki Gábornak.

– A játékosok felelőssége is, hogy elmentek meccsek, mert ennyi helyzetet nem lehet kihagyni – válaszolta a sportigazgató, aki arra a kérdésre, hogy melyik mérkőzésekre gondol, így válaszolt: – A Videoton, a Honvéd vagy a Haladás elleni bajnokikra. Ha ezeket berántjuk, akkor 8 ponttal többünk van, és akkor nincs miről beszélni. Mondom: rengeteg olyan dolog van, amelyben a játékosok felelőssége is megvan, de nem csak a támadósorra értendő mindez. Ezzel a védelemmel, ami nekünk van, nem lehetne 21 kapott gólnál járni! És lehetne mentségükre felhozni, hogy össze kell szokniuk, de ez engem nem érdekel! Nem tejfelesszájú gyerekekről beszélünk, mindegyiküknek megvan a megfelelő tapasztalata. Név nélkül, az egyikükkel beszélgettem most nemrég, és mondtam neki, hogy hat ilyen védővel, mint amilyen nekünk van, ha csak ők hatan játszanak tizenegy ember ellen, egy meccset akkor is le kellett volna hozniuk nullára. Ezzel nem tudott és nem is akart vitatkozni, hogy kevés tőlük az, hogy az alsó osztályú csapatok elleni Magyar Kupa-meccseket sikerült lehozni kapott gól nélkül.

A 12 csapatos bajnokságról, az MLSZ ajánlásáról, a három légiós és az egy fő 20 év alatti fiatal szerepeltetéséről is megkérdeztük a sportigazgatót.

– Ajánlás? Nem nevezném annak, inkább szabály ez, mert ha nem törekednénk arra, hogy betartsuk, akkor nagy bajban lennénk, pénzügyi értelemben – mondta Árki Gábor. – Mi az a klub vagyunk, amelyiknek ezt be kell tartania. Vannak akiknek nem, ahol a pénz nem számít. A mostani bajnoki idényt sem a tavalyi, sem a tavalyelőtti bajnoksággal nem lehet összehasonlítani, ez egy teljesen kiegyensúlyozott mezőny. Már említettem, hogy korábban a DVTK kedvezőbb helyzetben volt, mert évekkel hamarabb, a magyar labdarúgás anyagi feltételrendszerének javulása kezdetén, vagy még ez előtt, 2010-ben talált erős tulajdonosra, viszont mára kelendőek lettek az élvonalbeli futballklubok, hiszen kevesebb van belőlük, és manapság több olyan támogató van, aki fél évtizede sehol sem volt, de ma már fantáziát lát a magyar labdarúgásban.

Mivel léphetne?

Azt is megkérdeztük Árki Gábortól, hogy a jövőt illetően mivel léphetne előrébb a DVTK az idei esztendőből hátralévő nyolc bajnoki fordulóban, és hogy véleménye szerint várható-e, hogy valami miatt szétrázódik a listavezető FTC mögötti mezőny.

– A klub mindent megtesz annak érdekében, hogy a labdarúgóknak a legjobb körülményeket tudjuk biztosítani, a játékosok kvalitásai adottak ahhoz, hogy tabellán felfelé kússzunk, jó lenne, ha kicsit nagyobb odaadással futballoznának a játékosok – mondta Árki Gábor. – Ez elég lenne az előrelépéshez, viszont a mezőny széthúzására én nem számítok. Tavasszal sem igazán. Hiszen a jó játékosok le vannak kötve szerződésileg. Élő kontraktusból kivásárolni valakit, arra nem sok esélyt látok, de aki jó, azt úgysem engedik el, aki meg nem annyira jó, azt túlságosan kockázatos lenne megszerezni, mert lehet a nagy bevásárlás helyett nagyon bevásárolnánk vele.

– Berecz Csaba –


Bekő Balázs: Nem vagyok elégedett, ettől több van bennünk

Miskolc – Az évből még hátralévő nyolc fordulóban a visszatérőkkel erősödhet meg a DVTK labdarúgócsapata. Interjú Bekő Balázzsal, a Diósgyőri VTK vezetőedzőjével. tovább »

Interjú Leisztinger Tamással

“Nagyon szeretnék látni egy élvezhető, jó futballt. A legnagyobb bajom az elmúlt évvel – és nem kisebbítve annak érdemeit, és az azt megelőzőét -, hogy ha nyertünk, ha vesztettünk – a győzelemi eufóriát leszámítva – nem játszottunk élvezhetően. Ez nagyon zavar.” tovább »
Sporthírek


hirdetés


hirdet�s