Elmegyógyintézetbe zártak egy üzbég vezetőt

Üzbegisztánban elmegyógyintézetbe zárták az egyik ellenzéki vezetőt. Ezt közölte hétfőn a Szabad Földművesek Pártjának elnöke.

Nigora Hidajatova szerint pártjuk egyik vezetőségi tagját vasárnap vették őrizetbe Taskentben. Az emberi jogi aktivistaként is közismert Jelena Urlajevát hétfőn egy pszichiátriai intézetbe szállították és sorsáról semmiféle felvilágosítással nem hajlandóak szolgálni az üzbég hatóságok.

Urlajevánál az ellenzéki párt röplapjain kívül – amelyeken ez állt: “Ébredj, népünk!” – találtak néhány plakátot is. Ezeken Üzbegisztán egy teljesen lesoványodott, haldokló tehénként látható, “akiből” az ország kormányának és rendvédelmi szerveinek vezetői az utolsó csepp tejet szívják éppen ki. Urlajevát állítólag az ország jelképeinek meggyalázásával is vádolják.

Üzbegisztánban különösen május óta lépnek föl erélyesen, sőt durván az emberi jogi aktivistákkal szemben. Akkor ugyanis egy lázadást brutálisan levertek az ország keleti részén, ami nemzetközi felháborodást váltott ki, mert főleg emberi jogi aktivisták híradásaiból értesült a világ az andizsáni eseményekről.