Elmaradt az ítélethirdetés Északtej-ügyben

Miskolc – Nem történt határozathozatal az Északtej-ügyben, mert a másodfokú bíróság újabb szakértőket hallgat meg. Álláspotntjuk szerint a korábbi szakértői vélemény nem érvényes.

A várakozással ellentétben elmaradt a másodfokú ítélet kihirdetése a minap a megyei bíróságon az Északtej ügyben. Az előzetes információk szerint szerdán határozathozatalra került volna sor. A vádlottak és védők meglepetésére azonban ez nem történt meg. Tovább izgulhatnak az érintettek, hogy helyben hagyják-e az elmarasztaló elsőfokú ítéletet, vagy ahogy remélik, felmentik őket.

Állam javára elkobozták

Mint arról éppen egy esztendővel ezelőtt a “Börtönbüntetés és részvényelkobzás” című tárgyalótermi tudósításunkban beszámoltunk, precedensértékű ítéletet hozott Északtej-ügyben a Miskolci Bíróság, amikor a százmilliós privatizációs ügyben elkövetett bűncselekmények miatt börtönbüntetést és részvények elkobzást rendelték el első fokon. A vádlottak azzal érveltek, hogy a hazai privatizációs gyakorlatnak megfelelő tranzakciókat hajtottak végre csupán. A taláros testület azonban a törvénynek megfelelően bűnnek minősítette, ami gazdasági és pénzügyi szabályokba ütköző tranzakció volt. Annak idején rámutattak, hogy a cégtulajdon nem azonos a magántulajdonnal. Vezetőinek az elvárható gondossággal kell megőrizni, sőt gyarapítani a vagyont. Az Északtej Rt. vezetői azonban Dobos Ferenc érdekeinek megfelelően, ha eshetőleges szándékkal is, de kárt okoztak. Ezért Dobos Ferencet végrehajtandó, három társát felfüggesztett börtönre ítélték főbüntetésként. A bűnös úton szerzett részvénycsomagot az állam javára elkobozták. A bíróság ezen határozata valójában azt jelenti, hogy az Északtej részben visszakerül az államhoz. Legalábbis, ha az ítélet másodfokon jogerőre emelkedik – írta akkor lapunk. A vádlottak tagadták bűnösségüket és fellebbezést jelentettek be.

A megyei bíróság tegnap megnyitotta a tárgyalást, de el is napolta. Azzal indokolták a döntést, hogy az elsőfokú eljárásban szakértői véleményt adó szervezetnek, nem volt joga szakértői véleményt adni. Ráadásul egymásnak ellentmondó szakértői megállapítások is voltak. A szakértői véleményeket pedig nem ütköztették. Ezért most új szakértőket rendelt ki a másodfokú bíróság. A tárgyalást pedig májusig elnapolták.

PT

Korábbi cikkeink:
Az ügyész jól “belekavart” a…
Börtön és elkobozás Északtej ügyben