Elmaradt a várakozástól a favorit Ferjan

Matej Ferjan a nyolcadik, míg Szatmári László a tizedik helyen zárt a kontinensfináléban.

Az olaszországi Lonigo adott otthont a salakmotoros egyéni Európa-bajnokság fináléjának, ahol Matej Ferjanért és Szatmári Lászlóért szoríthattak a magyar szurkolók. A mieink közül Ferjan dobogós reményekkel szállt harcba Itáliában, míg Szatmáritól esetében tisztes helytállásban bíztak a szakemberek.

Ferjan nem csak annak köszönhetően számított favoritnak, hogy az elmúlt évben csak különfutamban szorult le a kontinens trónjáról, hanem az idei kvalifikációs versenyeken, az olaszországi selejtezőben a második, míg a németországi középdöntőben az első helyen végzett.

Kellemetlen meglepetés

Ennek ellenére a viadal felénél Szatmári jobban állt, mint a debreceni Simon & Wolf SC magyar licenszes salakszórója, a pontszámok tekintetében 5–4 volt az állás, ráadásul a miskolci motoros legyőzte Ferit is. De ezt követően az elmúlt év ezüstérmese motort cserélt, győzött, illetve második lett a hátralévő etapjaiban, de a hajrá későinek bizonyult, ezért Ferjan kilenc ponttal a nyolcadik helyen zárt.

Szatmári a jó kezdés után visszaesett, a folytatásban egyszer a harmadik helyen ért célba, a 20. etapban pedig bukott, így a megszerzett 6 egység a tizedik pozíciót jelentette Szati számára.

Jensen nyerte a párbajt

Az Európa bajnoki cím sorsa az elmúlt évhez hasonlóan ismét különfutamban dőlt el, miután a dán Jesper B. Jensen és a cseh Ales Dryml is 14-14 ponttal zárta a derbit. A szétmotorozásban Jensen diadalmaskodott, ezáltal a dán lett a kontinens legjobb salakmotor-versenyzője.

Végeredmény: 1. Jesper B. Jensen (dán) 14+3 pont, 2. Ales Dryml (cseh) 14+2, 3. Kaj Laukkanen (finn) 12, 4. Lukas Dryml (cseh) 10, 5. Damien Balinski (lengyel) 10, 6. Rinat Gafurov (orosz) 10, … 8. Matej Ferjan (magyar) 9, … 10. Szatmári lászló (magyar) 6.

B. N.